Fotókból 3D-okbjektumokat konvertál az nVidia technikája

Fotókból 3D-okbjektumokat konvertál az nVidia technikája

2022. március 31. 11:52, Csütörtök
A társaság fejlesztése a mesterséges intelligencián alapul.

Isha Salian, az nVidia munkatársa egy blogbejegyzésben mutatta be a Neural Radiance Field (NeRF) nevű technológiát, amely lehetővé teszi a 2D-képekből 3D-objektumok készítését csupán néhány másodperc alatt. Ennyi időre van szüksége a NeRF-nek ugyanis egy-egy új modell edzésére. Miután a 3D-jelenet elkészült, csak ezredmásodpercek kellenek a felvételek 3D rendelésére. Amennyiben a 3D-objektumok létrehozásának alapjaként szolgáló fotókon több tárgy is látható, úgy a munka kicsit lassabb.

A fejlesztők a jelenlegi leggyorsabb átalakítást lehetővé tévő változatot Instant NeRF-nek nevezték el. A módszer gyorsaságára jellemző, hogy jelenleg a hagyományos megoldásokkal egy ugyanilyen konvertálásra több órára van szükség. Az Instant NeRF azoknál a módszereknél akár ezerszer gyorsabb is lehet.


A technológia a mesterséges intelligenciát az adott képek mélységének a megállapítására, valamint egy megvilágítási modell elkészítésére alkalmazza. A fejlesztés a jövőben számos területen jelenhet meg, például javíthat az önállóan közlekedő járművek felismerésén, a különböző rendszerek ugyanis jobban azonosíthatják és megérthetik majd bizonyos objektumok méretét és formáját. A módszer elterjedhet a szórakoztatóiparban és az építészetben is, hiszen rengeteg idő megtakarítását teszi lehetővé a szakemberek számára.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások