A világ 5. leggazdagabb embere lett Steve Ballmer

A világ 5. leggazdagabb embere lett Steve Ballmer

2023. november 2. 11:23, Csütörtök
Bill Gates egykori asszisztense immár az ötödik leggazdagabb ember a világon, és csak egy hellyel marad el Gates mögött a világ leggazdagabb embereit tartalmazó listán.

Steve Ballmer 1980-ban, a Microsoft 24. alkalmazottjaként került a céghez, és az elmúlt egy év alatt mintegy 117 milliárd dollárra duzzadt a vagyona a Bloomberg friss adatai szerint. Ez az összeg mindössze mintegy 5 milliárd dollárral marad el Gates 122 milliárd dollárra becsült nettó vagyonától. (Gates a Microsofttól való távozása óta jelentős összegeket adományoz emberbaráti szervezeteknek). Ballmer milliárdjaival az ötödik helyen áll a Milliárdosok Indexén, és vagyona az év eleje óta több mint 30 milliárd dollárral nőtt. Csak Elon Musk, Bernard Arnault, Jeff Bezos és Bill Gates előzi meg. A top 10-et pedig Ballmer mögött Larry Ellison, Warren Buffet, Larry Page, Mark Zuckerberg és Sergey Brin zárja. Ballmer egyedülálló a TOP10-es csoportban, mivel ő az egyetlen, aki nem alapítója egy nagy üzleti birodalomnak.


Leghíresebb, és máig érvényes mondatai szerint alkalmazások (és fejlesztők) nélkül nem lehet sikeres egy platform

Ballmer a Harvard Egyetemre járt, ott ismerkedett meg Gatesszel. Míg Gates abbahagyta a tanulást a Microsoft megalapítása miatt, addig Ballmer 1977-ben diplomát szerzett alkalmazott matematikából és közgazdaságtanból. Mintegy négy évtizeddel ezelőtt az elnök asszisztenseként kezdte pályafutását a Microsoftnál, bár akkoriban inkább üzleti menedzserként tevékenykedett a gyorsan növekvő szoftvergyártónál. Végigjárta a ranglétrát, és Gates utódjaként az elnöki, majd a vezérigazgatói posztot is betöltötte. 2014-ben - ugyanabban az évben, amikor megvásárolta a Los Angeles Clippers kosárlabdacsapatot - lemondott vezérigazgatói tisztségéről.

Ballmer vagyonának nagy része továbbra is Microsoft-részvényekben van lekötve, nagyjából 4%-os részesedéssel rendelkezik a vállalatban. A Microsoft részvényei csak 2023-ban mintegy 40%-kal emelkedtek, ami nagyrészt a technológiai ágazatban a mesterséges intelligencia által táplált fordulatnak köszönhető.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások