A PlayStation törli a Discovery-műsorait a játékosok könyvtáraiból

A PlayStation törli a Discovery-műsorait a játékosok könyvtáraiból

2023. december 6. 10:31, Szerda
A PlayStation 1318 évadnyi Discovery-műsort töröl az ügyfelek könyvtáraiból, mert a Warner Bros. megpróbál előfizetőket szerezni a Max alkalmazásához.

A Sony rossz híreket közölt azokkal, akik a PlayStation Store-ból vásároltak bármilyen Discovery-műsort. A vállalat bejelentette, hogy a PlayStation Store-ban vásárolt összes Discovery-tartalom 2024 előtt törlődik. A PlayStation Store által kiküldött rövid közleményben ez áll: "2023. december 31-től a tartalomszolgáltatókkal kötött licencmegállapodások miatt a korábban megvásárolt Discovery-tartalmakat többé nem nézheted meg, és a tartalmakat eltávolítjuk a videótáradból. Őszintén köszönjük az eddigi támogatásodat."

A PlayStation Network a 2008-as PlayStation 3-mal kezdte meg a tévéműsorok és filmek értékesítését, és akkoriban még lehetővé tette a tartalmak átvitelét a Sony különböző eszközeire. Ez a funkció a PlayStation 4-gyel megszűnt. A streaming TV-alkalmazások elterjedésével - amelyek közül sok a PlayStationről is elérhető - a PlayStation Store 2021-ben megszüntette a filmek és tévéműsorok értékesítését. De voltak olyan felhasználók, akik már vásároltak valamit a PlayStation Store-ból, és természetesen elvárják, hogy ezeket a tartalmakat akkor nézhessék meg, amikor akarják, hiszen pénzt fizettek érte. Olyan címekről van szó, mint a MythBusters vagy a motorépítéssel foglalkozó American Chopper.

Összesen 1318 évadnyi műsor szerepel a törlésre váró listán, ez azt jelenti, hogy rengeteg felhasználót érint a Sony bejelentése. A Sony közleménye nem sok magyarázatot ad a lépésre azon kívül, hogy a "tartalom licencmegállapodásokra" hivatkozik. Lehetséges, hogy a Sony-nak már nem volt érdeke fizetni a Warner Bros. Discovery (WBD) tartalmainak licenceléséért, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a PlayStation Store néhány éve már nem árul ilyen tartalmakat. Érdemes megjegyezni, hogy akkoriban a Sony azt állította, hogy a felhasználók továbbra is "hozzáférhetnek a PlayStation Store-on keresztül megvásárolt filmes és tévés tartalmakhoz, amelyeket igény szerint lejátszhatnak PS4-en, PS5-ön és mobileszközökön".

Az is lehetséges, hogy a WBD miatt a Sony számára túl drágává vált a tartalmak licencelése a továbbiakban. A WBD jelenleg előfizetőket próbál szerezni streaming alkalmazásaira, a Maxra (amelyet idén az HBO Max és a Discovery+ streaming szolgáltatások egyesítésével hozott létre) és a Discovery+-ra. Eredetileg az volt a terv, hogy a Warner Bros. Discovery a Max megjelenésével megszünteti a Discovery+-t, de a WBD úgy döntött, hogy megtartja azt, mert attól tartottak, hogy elveszítik azokat az előfizetőket, akik nem akarnak többet fizetni a Max-előfizetésért. (A Discovery+ legolcsóbb havi előfizetése kétszer annyiba kerül, mint a Max hasonló csomagja.)

A Sony bejelentése egy újabb fájdalmas emlékeztető a digitális médiavásárlók és az online áruházak közötti licencmegállapodásokra. Egyes online áruházak megkülönböztetett vásárlási gombokat jelenítenek meg olyan megfogalmazásokkal, mint a "kölcsönzés" vagy a "saját", de a felhasználók valójában nem birtokolják ezt a megvásárolt tartalmat. Az online áruházak és streamingszolgáltatások pedig bármikor eltávolíthatják a médiát a gyanútlan "tulajdonosoktól". A PlayStation Network (amely alá a PlayStation Store is tartozik) szolgáltatási feltételei szerint "a PSN-en keresztül nyújtott minden tartalom nem kizárólagos és visszavonható licenc alapján kerül engedélyezésre". Hasonlóképpen, a PlayStation szoftvertermék-licencszerződésében is az áll, hogy "a szoftverek licencelésre kerülnek, nem pedig eladásra".

Ez a gyakorlat a Sony-n kívül is elterjedt, többek között az olyan streaming-szolgáltatások, mint az Amazon Prime Video esetében, amely ellen 2022-ben elutasítottak egy keresetet visszavont e-könyvek miatt. A Sony 2022-ben a német és osztrák ügyfelek könyvtáraiból törölt megvásárolt anyagokat, és akkoriban is licencszerződések miatt történt ez. A felismerés arra kényszerítette az embereket, hogy alaposabban megvizsgálják a digitális médiavásárlásaikat és előfizetéseiket, valamint azt, hogy hogyan értékelik a digitális tartalmakat. Ez a tartalmak kézzel fogható példányaiba való beruházások növekedéséhez vezet. Az Oppenheimer novemberi vetítése során Christopher Nolan rendező a film Blu-ray verziójáról áradozott, és a film olyan változatának nevezte, amelyet az emberek "megvásárolhatnak és birtokolhatnak otthon, és a polcra tehetik, hogy egyetlen gonosz streaming szolgáltatás se lophassa el azt tőlük".

Mivel azonban a cégek továbbra is keresik a módját, hogy profitáljanak a streaming médiumok terjedéséből, nem mindig könnyű fizikai példányt találni a kívánt tartalmakból. Bár az online áruházak azt állítják, hogy jogukban áll elvenni a megvásárolt termékeket, ez mégis meglepetésként érhet számtalan vásárlót, akik esetleg nem értik a licencszerződéseket, vagy hajlamosak nem elolvasni a hosszú szolgáltatási szerződéseket. De még azoknak is, akik tudják, hogy ez lehetséges, megdöbbentő hogy egy fizetett tartalom hirtelen eltűnik.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások