A Google Gemini névre nevezi át a Bardot

A Google Gemini névre nevezi át a Bardot

2024. február 8. 19:53, Csütörtök
A Google Bard nem létezik többé. Szinte napra pontosan egy évvel azután, hogy először mutatta be a cég az OpenAI ChatGPT kihívására tett (elsietett) erőfeszítéseit, a vállalat visszavonja a nevet, és a Bardot Gemini-re, a modellcsalád nevére változtatja. Ennél is fontosabb azonban, hogy mostantól a Gemini Ultra, az eddigi legképzettebb nagy nyelvi modell is használhatóvá válik.

A Gemini Ultra fizetős lesz. A Google egy új, 20 dolláros előfizetés keretében teszi elérhetővé két hónapos ingyenes próbaverzióval. Ez 2 TB tárhelyet és a Google One többi funkcióját is tartalmazza, valamint hozzáférést biztosít a Geminihez a Google Workspace alkalmazásokban, például a Dokumentumok, a Diák, a Táblázatok és a Meet alkalmazásokban. Ezzel együtt a Google a Duet AI márkát is megszünteti, amely leginkább a Workspace AI funkcióira korlátozódott, és azt is áthelyezi a Geminihez. A vállalat egy új Gemini alkalmazást is indít Androidra, és átviszi az iOS-en a Google alkalmazásba - Androidon pedig mostantól a Google Assistantot is Geminivel helyettesíthetjük. Ami azokat a fejlesztőket illeti, akik API-hozzáférést szeretnének az Ultra modellhez, a Google azt mondta, hogy a következő hetekben többet tudnak majd megosztani.

A Gemini Advanced több mint 150 országban és területen lesz elérhető, de egyelőre csak angol nyelven. Amikor a Google először bejelentette a Gemini-t, csak a Gemini Pro modellt tette széles körben elérhetővé a Bardon keresztül. A Gemini Pro a Google akkori közlése szerint nagyjából a GPT-3.5 szintjén teljesített, de mivel a GPT-4 széles körben elérhető, ez a bejelentés kissé kevésnek tűnt. Akkoriban a Google azt mondta, hogy a Gemini Ultra, a zászlóshajó modell egy privát tesztkör után 2024 elején kerül a fogyasztókhoz. Bár a vállalat ezt nem mondta ki kifejezetten, már akkor is nyilvánvaló volt, hogy az Ultra modell egy fizetős csomag része lesz.

"A Gemini Ultra 1.0 egy olyan modell, amely a szöveg, a kép, az audio és a videó terén a benchmarkok széles skáláján meghatározza a technika állását" - mondta Sissie Hasiao, a Google munkatársa a mai bejelentés előtt tartott sajtótájékoztatón. "A Google számára a Gemini több, mint a modellek. Ez valójában egy váltás abban, ahogyan a legmodernebb technológiáról és az egész ökoszisztémáról gondolkodunk, amelyet erre építünk, a felhasználók milliárdjait érintő termékektől kezdve az API-kig és a platformokig, amelyeket a fejlesztők és a vállalkozások az innovációhoz használnak." - mondta.


Hasiao azt is megjegyezte, hogy annak tükrözése érdekében, hogy a legfejlettebb technológia áll a Bart középpontjában, a Google úgy döntött, hogy átnevezi Gemini-re. És bár a Google a Bard pontszámait emlegeti a felhasználók körében, sok korai felhasználó biztosan nem tért vissza a kezdeti közepes eredmények után, így a márkanévváltás szinte szükségszerűvé vált. A Bard mögött már korábban is a Gemini Pro állt, így az ingyenes felhasználók számára itt nem lesznek nagyobb változások. Azok azonban, akik a Gemini Advancedért fizetnek, hozzáférést kapnak a Gemini Ultra 1.0 modellhez. Hogy mennyire jó a Gemini Ultra 1.0 valójában, az majd még kiderül. Maga a Google meglehetősen homályosan fogalmazott a képességeiről az e heti sajtótájékoztatón.

"Az Ultra 1.0-s modellünkhöz való hozzáféréssel a Gemini Advanced sokkal alkalmasabb a rendkívül összetett feladatokra, többek között a kódolás, a logikus gondolkodás, az árnyalt utasítások követése és a kreatív együttműködés területén" - magyarázta Hasiao. "A Gemini Advanced nem csak azt teszi lehetővé, hogy hosszabb felszólításokat írjon, de a korábbi felszólítások kontextusát is jobban megérti." Érdemes megjegyezni, hogy a Gemini Ultra 1.0 többféle modellt is tartalmaz, ami lehetővé teszi például a képekről folytatott beszélgetéseket.


A Gemini Advanced esetében - amely jelenleg az egyetlen módja az Ultra 1.0-hoz való hozzáférésnek - a felhasználóknak fel kell iratkozniuk az új, 20 dolláros Google One AI Premium csomagra. Ez a csomag tartalmazza a meglévő Google One Premium csomag összes előnyét (2 TB tárhely, exkluzív Google Photos szerkesztési funkciók, Google Meet prémium videofunkciók és a Google Calendar továbbfejlesztett időpont-ütemezés). Ezen felül hozzáférést kapnak a fejlettebb modellhez, bárhol, ahol a Gemini elérhető. Hamarosan a Google Workspace-ben is hozzáférést kapnak a Geminihez, ami valószínűleg egy Microsoft Copilot-szerű élmény lesz, bár erről a Google egyelőre nem kívánt részleteket közölni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások