Triplázza a tranzisztorok sűrűségét az ASML új szupergépe

Triplázza a tranzisztorok sűrűségét az ASML új szupergépe

2024. február 10. 14:21, Szombat
Egy új, 350 millió dollárba kerülő chipgyártó gép bevezetésére készül a holland ASML, hogy megtartsa vezető szerepét a piacon.

Az ASML közölte, hogy megkezdték új, 350 millió dolláros "High NA EUV" gépük gyártását. Az emeletes busz méretű eszköz központi szerepet játszik a cég azon törekvésében, hogy megtartsa vezető pozícióját a 125 milliárd dolláros piacon. A pénteken bemutatott masinát a legmagasabb minőségű félvezetőket gyártó cégek számára szánják, miután végeztek a végső simításokkal. A piaci értéke alapján legnagyobb európai technológiai vállalat idén várhatóan "néhányat" szállít le belőle. "Folyamatosan tervezünk és fejlesztünk, és még sok munka vár ránk, hogy kalibráljuk és biztosítsuk, hogy illeszkedjen a gyártási rendszerbe" - mondta Monique Mols, az ASML szóvivője. "Nekünk és az ügyfeleinknek is tanulni kell még a használatát."

Az ASML az egyetlen gyártója egy kulcsfontosságú technológiának, az extrém ultraibolya (EUV) fotolitográfiának, amely a legfejlettebb chipek gyártásához szükséges. A High NA EUV ennek a technológiának a következő generációja. A vállalat szerint a High NA eszközzel a chipgyártók akár 40%-kal is csökkenthetik a chipek legkisebb jellemzőinek méretét, így a tranzisztorok sűrűsége majdnem megháromszorozódhat. Ezek a gépek fénnyel rajzolják ki a szilícium ostyákon a mintákat, amelyekből végül a számítógépes chipek áramkörei lesznek. Mind az eredeti, mind a High NA gép az EUV (extrém ultaviola) fényt úgy állítja elő, hogy óncseppeket párologtat el másodpercenként 50 000-szer lézerimpulzusok segítségével. A High NA gép legnagyobb fejlesztése a Carl Zeiss által gyártott, szabálytalan alakú tükrökből álló hatalmas optikai rendszer, amelyet olyan simára csiszoltak, hogy vákuumban kell tartani. Ezek több fényt gyűjtenek össze és fókuszálnak, mint elődeik - a High NA a nagy numerikus apertúra rövidítése -, ami a vállalat szerint jobb felbontást eredményez.


A Carl Zeiss dolgozói a hatalmas vákuumkamrák előtt, ahol az ASML új High NA EUV szerszámának optikai rendszereit tesztelik

Elemzők szerint azonban nyitott kérdés, hogy hány ügyfél áll készen arra, hogy átálljon a magas költségű eszközökre. "Bár néhány chipgyártó talán hamar bevezeti, hogy technológiai vezető szerepet szerezzen, a többség nem fog foglalkozni vele, amíg gazdaságilag nincs értelme" - mondta Jeff Koch, a Semianalysis munkatársa. A vásárlók dönthetnek úgy, hogy várnak, és többet sajtolnak ki a meglévő eszközökből. Koch saját számításai szerint csak 2030-2031 körül válik majd költséghatékonnyá az átállás a régebbi technológiáról. "Ez azt jelenti, hogy az ASML-nek valószínűleg lesz felesleges gyártási kapacitása a 2027-28-as felfutás és a néhány évvel későbbi teljes átállás között" - tette hozzá.

Peter Wennink, az ASML vezérigazgatója szerint viszont az elemzők alábecsülik a technológiát. "Minden, amit jelenleg látunk az ügyfeleinkkel folytatott megbeszélések során, az az, hogy a High NA olcsóbb" - mondta egy interjúban. Greet Storms, az ASML High NA termékmenedzsmentjének vezetője tegnap azt mondta, hogy a fordulópont 2026-2027 körül következik be. "Ez az a pont, amikor az ügyfelek átviszik a sorozatgyártásba" - mondta újságíróknak. Az Intel már átvett egy kísérleti eszközt, és elmondta, hogy jövőre tervezi a gyártás megkezdését, anélkül, hogy részleteket közölt volna a nagyságrendről. A TSMC és a Samsung is azt mondta, hogy használni kívánja az eszközt, de nem részletezték, hogy mikor.


Egy High NA EUV szerszámgép a felső modul rögzítése előtt

Az ASML eddig 10 és 20 közötti megrendelést kapott - beleértve a memóriaspecialista SK Hynix és a Micron cégeket, és akkora gyártási kapacitást épít, hogy 2028-ig évente 20 darabot le tudjon szállítani. Ezek közül egyik sem Kínába - az ASML tavalyi második legnagyobb piacára - fog kerülni, mivel az Egyesült Államok igyekszik visszafogni a csúcstechnológia oda irányuló exportját, és meggátolni Peking félvezetőipari ambícióit. A múlt hónapban azonban a chipipar állapotát jelző vállalat erős megrendelésállományról számolt be, ami eloszlatta a befektetők azon aggodalmát, hogy a Kínával kapcsolatos korlátozások árthatnak a teljesítményének. Az eszköz gyors elterjedése növelné az ASML eladásait és árréseit, és kiterjesztené domináns pozícióját a litográfiai rendszerek piacán.

Az ASML a japán Nikonnal és a Canon-nal versenyez a viszonylag régebbi chipgenerációk gyártásához használt litográfiai gépek gyártásában. A 2010-es évek végén azonban a holland cég lett az első és egyetlen vállalat, amely EUV, azaz 13,5 nanométeres hullámhosszú fényt használó litográfiai eszközt hozott forgalomba.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások