A RIIA beperelte az Aimstert

A RIIA beperelte az Aimstert

2001. május 25. 19:22, Péntek
[CNet] A hanglemezgyártó cégek jeles képviselői beperelték az internetes zenefájl cserebere szolgáltatást üzemeltető Aimster céget, mert az szerintük a Napsterhez hasonlóan számos tekintetben megsérti a különböző szerzői jogokat.

Az Aimster számára a mostani hét nem számít éppen túl jónak, hiszen egy hétfői bírósági döntés értelmében az Aimster.com domain név az AOL Time Warner céget illeti meg, most pedig a hanglemezipari óriáscégek is egy kellemes kis pert varrtak a cég nyakába.

A RIIA (Recording Industry Association of America) eddigi bírósági perei közismertek, hiszen ki ne hallott volna arról, hogy a közelmúltban az internetes zenefájl cserebere szolgáltatást üzemeltető Napster és Scour cégek vezetői az elmúlt időkben elég gyakran jártak a különböző amerikai bíróságokra, így csak idő kérdése volt, hogy az Aimster mikor jut hasonló sorsra. A RIIA egyébként már jó pár hónappal ezelőtt különböző figyelmeztető leveleket küldött az Aimsternek, melyekben felhívták a cég vezetőinek figyelmét arra, hogy az általuk üzemeltetett internetes szolgáltatás nagymértékben hasonlít a Napster-féle szolgáltatásokra, melyek pedig közismerten számos törvényt sértenek. Az Aimster vezetőit a jelek szerint nem különösebben érdekelték a RIIA figyelmeztető levelei, hiszen a Napstertől eltérően az Aimster esetében nem alkalmazták a RIIA által javasolt különböző szűrőmegoldásokat, melyekkel elméletileg ki lehet szűrni a jogsértő zenefájlokat.

"Az Aimster lényegében teljesen megegyezik a Napsterrel. A külcsínt leszámítva a két internetes szolgáltatás közé egyenlőségjelet lehet tenni" - nyilatkozta Cary Sherman, a RIIA általános jogásza.

Az Aimster a kezdetekben a Napsterhez hasonlóan arra alapozta szolgáltatását, hogy az internetre csatlakoztatott egyéni számítógépek lényegében láthatták egymás merevlemezeit, így mindenki pillanatok alatt hozzájuthat az általa keresett zenei felvételek digitálisan tömörített változataihoz. Az Aimster felhasználók az AOL Instant Messengeréhez hasonló módon létrehozhattak különböző "haveri" listákat, mely listában szereplő felhasználók merevlemezén tárolt zenefájlokhoz aztán könnyedén hozzá lehetett jutni, de az Aimster állítása szerint ez semmilyen betörési veszélyt nem jelentett az adott felhasználók számára. Később aztán a cserebere-szolgáltatás kiterjedt a mozifilmekre és a különböző szoftverekre is, az Aimsternek heteken belül várhatóan a filmipari és szoftveripari cégekkel is alaposan meggyűlik majd a baja.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások