LCD technológiák a televíziókban

LCD technológiák a televíziókban

2001. július 26. 23:07, Csütörtök
Az asztali számítógépekhez készülő monitorok piacán, ha nem is túl gyorsan, de egyre nő a népszerűségük a lapos, LCD kijelzőknek. Ezek képminősége folyamatosan javul, és az elmúlt időszakban az áruk is elkezdett csökkenni. A Sharp úgy gondolta, hogy az LCD technológiákat nemcsak a számítógépekhez készülő monitorok esetében érdemes felhasználni, hanem a televíziókhoz is. A cég szerint az Aquos termékcsaládba tartozó készülékek már a jövő televíziót képviselik. Sajnos az LCD TV-k népszerűségének is a magas áruk szab határt. A Sharp eredeti tervei még arról szóltak, hogy 2005-re teljesen megszünteti a hagyományos televíziók gyártását. Most azonban a cég arról számolt be, hogy az LCD TV-k piaca a vártnál lassabb ütemben növekszik. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy jövő év márciusáig az eredetileg tervezet 700 ezer darab LCD TV helyett csak 600 ezer darabot fog értékesíteni.

Az új televíziók 13, 15 és 20 colos kivitelben készülnek. Nagyon helytakarékosan helyezhetők el, és akár a falra is felakaszthatók, hiszen a legnagyobb modell is csak 8 kilogramm súlyú. A Sharp a fejlesztések során sokat foglalkozott a formatervezéssel. A designos forma érdekében a két hangszóró a TV-k oldalaira került fel. Természetesen a design mellett fontos szempont volt a minél jobb képminőség elérése is. Ennek érdekében a Sharp a legkorszerűbb technológiákat alkalmazza. Az ASV (Advanced Super View) technológiával készülő, TFT LCD panel még 170 fokos látószögből is jó minőségű megjelenítésre képes. A kontraszt arány 500:1, míg a legnagyobb fényerő 450 cd/négyzetméter. A televíziókba számos zajszűrő és képjavító áramkör is belekerült. A Sharp a háttérmegvilágításhoz új megoldásokat fejlesztett ki, amelyek energiatakarékos működést biztosítanak. Az új televíziók fogyasztása típustól függően 37-69 W közötti.

Az új LCD TV-ken megtalálható egy PC Card foglalat is, amelynek segítségével a digitális fényképezőgéppel rögzített képek közvetlenül megtekinthetők a televízió képernyőjén. Sőt a beépített, speciális kártyaadapter a különféle memóriakártyákkal is kompatibilis.

A Sharp új televíziói hamarosan piacra kerülnek. A 13 colos modell 830 dollárba (250 000 forintba), a 15 colos 1289 dollárba (390 000 forintba), míg a 20 colos LCD TV 1853 dollárba (560 000 forintba) fog kerülni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások