Távozott a Novelltől a SUSE társalapítója

Távozott a Novelltől a SUSE társalapítója

2005. november 12. 12:21, Szombat
A SUSE társalapítója és a SUSE Linux kernelének egyik megalkotója, Hubert Mantel kilépett a Novelltől, amely még 2004-ben vásárolta meg a disztribúciót fejlesztő céget.

Mantel döntését a héten, egy SUSE-levelezőlistán jelentette be, amelyet a Novell rá egy napra megerősített. "Úgy döntöttem, elhagyom a SUSE/Novellt. Ez már nem az a vállalat, amit 13 évvel ezelőtt alapítottam. Több mint egy évtizedig voltam a kernel fejlesztője. Biztos vagyok benne, hogy a Novell vezetése hamar megtalálja a megfelelő embert a helyemre" - olvasható a Mantel e-mailje a CRN oldalán.

Bruce Lowry, a Novell szóvivője elmondta, hogy a döntés nem befolyásolja a Novell helyzetét. "Egyike volt annak a sok embernek, akik a kernel csapatban dolgoznak. Távozása nem fogja befolyásolni stratégiánkat és lehetőségeinket" - értékelte a helyzetet a szóvivő. Hibái ellenére a SUSE még mindig a leginkább kedvelt választás a Red Hat után és továbbra is meghatározó szerepet játszik a Linux-piacon.

A Novell még augusztusben úgy nyilatkozott, hogy Linux termékeire kíván koncentrálni a jövőben. A múlt héten pedig attól számolt be a cég, hogy 600 mukatársától megválik, és feloszlatja Celerant tanácsadó csoportját is. Ezt követően olyan hírek is felröppentek, hogy a vállalat felhagy a SUSE Linux fejlesztésével, ám az érintettek ezt azonnal megcáfolták. Ron Hovsepian, a Novell elnöke nemrég tett nyilatkozatában elmondta, hogy a Novell megszorító intézkedései ugyan jelentősnek mondhatóak, ám igazán nem érintik a Linux fejlesztői csapat munkáját.

A Novell Linux-stratégiájában bekövetkezett nagyobb változás az, hogy a cég úgy döntött a GNOME szoftvert teszi meg az alapértelmezett felhasználói felületnek Linux rendszereiben. Meglehetősen élesnek mondható a váltás, mivel a SUSE mindezidáig a rivális KDE mellett tette le a voksát. Mantel mellett más is elhagyta a Novell kötelékét: Chris Schlaeger, a kutatási és fejlesztési részleg alelnöke is távozott a cégtől. Sclaeger jóideje részt vett a KDE fejlésében. A Novell nem volt hajlandó felvilágosítást adni Schlaeger helyzetével kapcsolatban - írja a CNET News.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban