MacBook Pro: gyorsabb processzor változatlan áron

MacBook Pro: gyorsabb processzor változatlan áron

2006. február 16. 03:18, Csütörtök
Az Apple megkezdte a MacBook Pro laptopok szállítását. Az esemény érdekessége, hogy az ígértnél gyorsabb processzorok kerültek a gépekbe, míg az áruk nem változott.

Az Intel processzoros Mac laptopokat egy hónappal ezelőtt mutatták be. A 2000 dolláros (körülbelül 400 ezer forintos) Intel Core Duo processzoros gép eredetileg 1,67 GHz-en futott volna, mára azonban kiderült 1,83 GHz-es lesz, míg az eredetileg 1,83 GHz-es modell 2 GHz-es sebességre gyorsult, ára viszont változatlanul 2500 dollár (körülbelül 500 ezer forint) marad - áll a vállalat sajtóközleményében.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Több elemző szerint a vártnál alacsonyabb Mac-eladásokkal hozható kapcsolatba a mostani lépés. Az Apple a múlt év utolsó negyedében a remélt 1,5 millió kiszállított géptől mintegy 250 ezer darabbal maradt el. "Az Apple célja, hogy szorosabb versenyt támasszon a windowsos szereplőknek" - vélekedik Samir Bhavnani a Current Anlysis elemzője a Red Herring oldalán. A módosítás úgy tűnik egy újabb kísérlet arra, hogy az Apple igazolja magasabb árait, miközben a számítógép-vásárlók kegyeit keresve javítson 2,5%-os piaci részesedésén.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Bhavnani szerint az 1,67 GHz-ről 1,83-ra való átállás chipenként 50 dollárral fog többe kerülni az Apple-nek, az 1,83 és a 2,0 GHz közötti rés pedig körülbelül 130 dollárral növeli meg a gyártási költségeket. A hasonló teljesítményű, 1,67GHz-es PC-s notebookok átlagosan 358 dollárral (körülbelül 72 ezer forint) olcsóbbak, míg az 1,83 GHz-esek nagyjából 500 dollárral kerülnek kevesebbe almalogós társaiknál. A piackutatók többsége úgy véli, mindkét vállalat jól járt azzal, hogy az Apple PowerPC chipekről Intelre váltott. Most már csak a váltás miatt csalódott Mac-fanatikusokat kell meggyőzni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások