Csak óvatosan az őssejt kezelésekkel!

Csak óvatosan az őssejt kezelésekkel!

2006. augusztus 30. 17:22, Szerda
Óvatosságra intik a szakértők azokat a pácienseket, akik előjegyezték magukat az úgynevezett őssejt "csodakúrákra".

A gyógyászati alapítványok és az őssejt-kutató intézetek szerint is igen reménykeltőek az őssejt terápiák, a Times brit napilapban publikált levelük szerint azonban több európai klinikáról tudnak, melyek 4 millió forint körüli kezelései nélkülözik a tudományos alapokat. Az őssejtkutatás jó ütemben halad ugyan, engedélyezést azonban mindeddig csupán pár kezelés nyert, melyek főként a leukémia, valamint egyes bőr és szem betegségek gyógyítására alkalmasak.

Ezzel szemben több intézet is azt állítja, hogy őssejt csodakúrájuk alkalmas a sclerosis multiplex kezelésére és kozmetikai műtétek elvégzéséhez. A Times-hoz eljuttatott levelet a Brit Őssejt Támogató Fórum szignálta, melynek a több mint száz gyógyászati alapítvány mellett tagja a parlament által felállított Gyógyászati Kutatási Tanács és a Brit Őssejt Bank igazgatótanácsa is.

A levél szerint az utóbbi időben túlzó állítások jelentek meg az őssejt kezelések sikereiről, ezért a fórum azt tanácsolja a kezelésekre szorulók, vagy a szépészeti beavatkozásokra várók számára, hogy igen körültekintően járjanak el a szolgáltatásokat kínáló intézményekkel kapcsolatban, mivel ezek a kezelések nem bizonyítottak, többségükről semmiféle publikáció nem jelent meg. A legnagyobb aggály velük szemben, hogy egy-egy ilyen őssejt kezelés szabályozatlan és rendellenes szövetképződést idéz elő.

A szakértők azért döntöttek a probléma napvilágra hozatala mellett, mert sokan külföldön, főként Hollandiában keresik a gyógyulás útját. A tendencia és a figyelmeztetés azonban nem csupán az Egyesült Királyságra vonatkozik. A levélben fellépő őssejt-kutatók a betegek egészségén kívül saját, illetve szakterületük presztízsét is féltik. Egy esetleges balul elsült őssejtkúra évekkel, akár évtizedekkel is visszavetheti a legális kutatásokat, ha a média felkapja az esetet, márpedig egyre több eddig kezelhetetlen kórral szemben elvileg csak az őssejt terápiák jelenthetnének megoldást.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások