Ismét informatikai cégeket bírságoltak

Ismét informatikai cégeket bírságoltak

2006. október 13. 13:15, Péntek
A Gazdasági Versenyhivatal versenyfelügyeleti eljárást indított a Synergon Informatikai Rt-vel, a Montana Információtechnológiai és Kommunikációs Rt-vel, valamint a Hewlett-Packard Magyarország Kft-vel szemben.

A három informatikai vállalkozás ugyanis a Magyar Fejlesztési Bank, a HVB Bank és a Nemzeti Autópálya Rt. által, különböző informatikai infrastruktúrák telepítésére, fejlesztésére, működtetésére, üzemeltetésére még 2003-ban és 2004-ben kiírt egyes versenytárgyalások illetve közbeszerzési eljárások során összejátszott egymással. A GVH e jogsértő magatartásért a Synergonnal szemben 38 millió forint, a HP-vel szemben 52 millió forint, a Montanával szemben 20 millió forint versenyfelügyeleti bírságot szabott ki.

A Magyar Fejlesztés Bank (MFB) 2003. évi ún. "support" közbeszerzési pályázatával kapcsolatban a Synergon és a Montana a Synergon győzelme esetére vonatkozó megállapodást kötöttek, amely alkalmas volt a verseny korlátozására. Az MFB 2004. évi "support" és "exchange" projektjeivel összefüggésben a Synergon és a HP Magyarország megállapodott arról, hogy a HP átengedi a Synergonnak a "support" projektet, cserébe azért, hogy a Synergon elősegíti a HP tendernyerését az "exchange" projekt kapcsán. A HVB Bank "WAN" projektjével kapcsolatosan a HP és a Montana versenykorlátozó hatás kifejtésére alkalmas megállapodást kötöttek. A Nemzeti Autópálya Rt. 2003. októberében közzétett közbeszerzési eljárása kapcsán a HP és a Montana szintén versenykorlátozó megállapodást kötöttek egymással.

Az eljárásban megállapított jogsértések tipikusan fővállalkozók közötti alvállalkozói megállapodások formájában valósultak meg. A Versenytanács már több ízben kifejtette korábbi határozataiban azt az alapelvet, hogy a versenyeztetési eljárások tisztaságát komoly mértékben veszélyezteti, ha az önálló ajánlatéttelre felkért vagy kiválasztott, rendszerint kisszámú vállalkozások egymás kölcsönös bevonására vonatkozó alvállalkozói megállapodásokat kötnek, különösen ha az adott feladatra egyébként ezen a körön kívüli vállalkozások is alkalmasak lennének.

Az ilyen megállapodások lényege, hogy a fővállalkozók kölcsönösen biztosítják egymást arról, hogy akkor is részesedni fognak a megbízásból, ha nem ők lesznek a tender nyertesei. Ezáltal csökken a megrendelés elvesztése miatt elszenvedett veszteség, mérséklődik a piaci kockázat, ezen keresztül pedig a hatékony ár elérésére ösztönző nyomás.

A GVH e jogsértő magatartásért a Synergonnal szemben 38 millió Ft, a HP-vel szemben 52 millió Ft, a Montanával szemben 20 millió Ft versenyfelügyeleti bírságot szabott ki. A bírság mértékének megállapításakor a GVH az adott tenderek értékét vette alapul, figyelembe véve a jogsértés súlyosságát, piaci hatását és a vállalkozásoknak a jogsértéshez való viszonyulását.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások