Megfigyelés alatt az internetes szerencsejátékok

Megfigyelés alatt az internetes szerencsejátékok

2006. november 28. 14:48, Kedd
Napi több, mint 300 eurót (78 ezer forintot) is eljátszanak Franciaországban azok a harmincas középvezetők vagy unatkozó háztartásbeli feleségek, akik a világhálón külföldről működtetett szerencsejátékok rabjaivá váltak.

Az elmúlt években ezer fölé emelkedett az olyan illegális internetes oldalak száma, amelyeket a francia titkosszolgálatok lóversenyzési és szerencsejátékokért felelős alosztálya tart megfigyelése alatt. Franciaországban ugyanis kizárólag az állami felügyelet alá tartozó Francia Szerencsejáték által szervezett programokban, a lottózókban és az országban található kétszáz hivatalos kaszinóban szabad pénznyereményt ígérő játékokban részt venni. A hatóságok szerint így kiszűrhetőek a "függőségben szenvedők" vagy a csalók, a nyeremény átutalása garantált, s az állami kasszába pedig jelentős bevétel jut a szerencsejátékok után befizetendő illetékekből.

A Nagy-Britanniában, Máltán vagy Cipruson feltett angol nyelvű internetes sportfogadási vagy egyéb szerencsejátékok azonban Franciaországból is elérhetőek, s a cyberrendőrök szerint a képernyők előtt ülő névtelen, magányos játékosok vagyonokat, akár napi több, mint 300 eurót is eljátszanak hitelkártyájuk és egy klikkelés segítségével anélkül, hogy a francia hatóságoknak a játékba bármilyen beleszólása is lehetne.

Dominique Bertoncini, a Le Figaro című napilapnak nyilatkozó cybernyomozó szerint az illegális oldalakon az ígért nyeremény átlagosan 15 százalékkal magasabb a Franciaországban hivatalosnál, s gyakran előfordul, hogy soha nem is kerül átutalásra. Sőt, a megadott hitelkártya adataival vissza is élnek az illegális oldalak működtetői. A francia titkosszolgálatok ezért a kockázatos oldalak kiszűrését tűzték ki célul, melyek aránya a tavaly ellenőrzött szolgáltatók között elérte a 25 százalékot.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások