Őrizetben a volt Siemens-főnök

Őrizetben a volt Siemens-főnök

2006. december 13. 23:59, Szerda
A müncheni ügyészség bejelentése szerint letartóztatták Thomas Ganswindtet, a német Siemens AG gépipari csoport távközlésieszköz-gyártó üzletágának korábbi első emberét.

Ganswindt a legmagasabb rangú vezető, aki belekeveredett a botrányba, amely annak nyomán robbant ki, hogy a német rendőrség sikkasztással és egyes potenciális vevők lefizetésével vádolta meg a társaság távközlési üzletágának tucatnyi munkatársát. Az ügyben érintett üzletág volt igazgatója 17 évi szolgálat után, szeptemberben lépett ki a Siemenstől, hogy elfoglalja a luxembourgi Elster Group mérőeszközgyár vezérigazgatói posztját. A Der Spiegel értesülései szent Ganswindtet korábbi kollégáinak vallomása alapján vették őrizetbe, amelyek szerint tudott a kenőpénzalapokról, sőt részt vett az egész megvesztegetési rendszer működtetésében.

Az ügyben egyébként egyre nagyobb összegek szerepelnek: a nagyvállalat legutóbbi bejelentése szerint a jelenleg folyó belső vizsgálat több mint 420 millió euró gyanús kifizetésre derített fényt. Ezt az összeget adómentesen fizethető tanácsadásokra költötték el, s bár ez nem jelenti automatikusan azt, hogy ez az összeg teljes egészében a megvesztegetést finanszírozó alapokba került, egyelőre nem tisztázott, hogy konkrétan milyen megbízások alapján, kiknek a zsebébe vándorolt ez a pénz.

A bejelentés jelentőségét elsősorban az adja, hogy a német, a svájci és az olasz hatóságok által folytatott vizsgálat nagyjából 200 millió euróról tud csak, amelyet gyaníthatóan kenőpénzalapokba szivattyúztak át a Siemens kasszájából. Az ügy további következménye, hogy a Siemens hét évre visszamenőleg módosítja eredménykimutatásait, mivel a hatósági eljárás nyomán plusz adókiadásra számít. Összesen 168 millió eurós többletköltséggel számolnak, aminek nyomán például a 2006. szeptember 30-án zárult üzleti év nettó nyereségadatát 3,106 milliárd euróról 3,033 milliárdra csökkentik.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások