Egyre komolyabb és drágább szerverekre van igény

Egyre komolyabb és drágább szerverekre van igény

2007. március 22. 10:23, Csütörtök
A számítástechnika világában már megszokhattuk, hogy minden területen és rohamosan mennek lefelé az árak - egyetlen kivétel mégis van. Évek óta azt lehet megfigyelni, hogy a felvevőpiacnak egyre komolyabb és drágább, minőségi szervergépekre van szüksége.

"Azt látjuk, hogy évről évre megy felfelé a szerverek kiskereskedelmi ára" -mondta Matthew Eastwood, az IDC elemzője, és hozzátette "2006 negyedik negyedévében 5.2%-al, 15.2 milliárd dollárra növekedett a szerverekből származó összbevétel, miközben ugyanúgy összesen 2 millió szervergép lett értékesítve. Ez annyit jelent, hogy a szerverek darabonkénti vételára ez idő alatt átlagosan 7308 dollárról 7690 dollárra növekedett."

Temészetesen nem térnek vissza azok az idők, amikor dollármilliókat érő szerverek uralták a piacot, bár egy kicsit mégis ebbe az irányba indultak el a dolgok. A költségek csökkentése minden beruházásnál alapvető szempont, emiatt jelenleg még az olcsóbb kategóriájú szerverek uralják a piacot. Azonban a mostani tendencia azt mutatja, hogy a felhasználók pont emiatt kezdenek inkább kevesebb, de erősebb és jobb minőségű szervereket több feladattal ellátni.

Elemzők és a szerver gyártók szerint a szerver virtualizáció és a többmagos processzorok megjelenése változást hozott. Előbbi hatásosabbá tesz egyetlen gépet, mivel az képes egyszerre több programot is futtatni. Ez olyan mintha több szerver működne, ezért hívják virtuális szervereknek. A többmagos processzorokkal szerelt gépek pedig el tudják látni akár két vagy négy egymagos processzorral szerelt szerver feladatát is. A mostani szervesek hatalmas kapacitása lehetővé teszi, hogy 5, 12, nem ritkán 20 virtuális gépet is telepítsenek egyetlen szerverre.

Minkét módszerhez több memóriára, több merevlemezre, nagyobb hálózati teljesítményre van szükség - egyszóval ez drágább szervergépet jelent.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások