Érkezőben az AMD Radeon HD 5900

Érkezőben az AMD Radeon HD 5900

2009. október 16. 09:52, Péntek
Az első változatnál valamivel gyengébb, mainstream felhasználásra szánt példányok után most ismét egy izmosabb fejlesztés érkezik, bár annak pontos összetételéről még megoszlanak a vélemények.

Elsőként egy fórumbejegyzésből értesülhettünk arról, hogy az AMD által kibocsátott új OpenCL béta meghajtók új, eddig nem látott típusjelzéseket is tartalmaznak. Ezek között a Radeon HD 5900 sorozat érdemel említést, amelynek számozása arra utal, hogy a cég még feljebb tudja tornászni a felső korlátot, hiszen az elsőként bejelentett fejlesztés 5800-as sorozatszámmal bukkant fel.Rögtön megindultak a találgatások, hogy az AMD az 5800, majd pedig az 5700 két-két példánya után pontosan mit is tartogat a készülő, ám várhatóan sokat csúszó Fermi, azaz a GeForce 300 ellen. Egyes vélemények szerint a meghajtóban szereplő eltérő sorozatszámok arra utalnak, hogy az 5900 egy egészen új fejlesztés lesz, vagyis nem a már megjelent zászlóshajó további bővítgetésével, avagy az órajelek egyszerű emelésével juthatunk el magasabb szintekre. Ezen írásokban lehetségesnek tartják az 1920, illetve 1600 stream processzort tartalmazó új változatok felbukkanását, lehetőleg 1 GHz körül magórajellel, míg mások egy sokkal egyszerűbb útvonalat képzelnek el.Ez utóbbi szerint az 5900 egyszerűen a Hemlock lesz, vagyis a két grafikus vezérlőt tartalmazó változat, amely korábban 5870 X2 jelzéssel szerepelt a híradásokban. A meghajtóban szereplő lista arra utal, hogy két eltérő változatra számíthatunk, ezek körül az 5970 lesz a Hemlock, vagyis az X2, az 5950 pedig egy valamivel egyszerűbb, lassabb példány. Erre utal a GPU-Z legfrissebb verziójához mellékelt lista is, a népszerű program ugyanis már a fenti néven azonosítja be az 5970-es típust, így nagyon úgy tűnik, hogy a második történet válik majd valóra.

Bárhogy is lesz, az AMD most kellemes előnyre tehet szert riválisával szemben, a Hemlock megjelenése pedig azt jelzi, hogy van még tartalék az új családban.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások