Kínaiak a Google távozási szándékáról

Kínaiak a Google távozási szándékáról

2010. január 16. 03:04, Szombat
Virágot vittek néhányan az amerikai kereső- és tartalomszolgáltató óriás pekingi központja előtt álló nagy Google installációhoz, mintegy szomorúságuk és búcsújuk kifejezéseként.

A kínaiak egy része sajnálja a gyorsan szárnyra kelt hírt, miszerint a Kínában 2006 óta jelen lévő népszerű vállalkozás távozását fontolgatja. Egy érintett fiatalok körében végzett alkalmi közvélemény-kutatás szerint egyrészt együtt érző véleményeket lehet hallani, másrészt egyikük sem látja esélyét annak, hogy az internetkorlátozás területén a közeljövőben átütő változás állhatna be. Egy huszonéves Csao családnevű fiatalember ugyanakkor értetlenségét fogalmazta meg azzal kapcsolatban, hogy a Google miért éppen most - a hekkertámadások nyomán - elégelte meg, hogy szűrnie kell keresőjének tartalmát. A médiában dolgozó fiatalember véleménye szerint a belföldi keresőket, tartalomszolgáltatókat, fórumokat is ellenőrzik, a blogokat figyelik. Ahogyan ő fogalmazott, "a kormány megkötései nem a Google ellen irányulnak". Szerinte a keresőóriás nem fog távozni Kínából, a fenyegetés, csak egy taktikai húzás.


Egy másik megkérdezett lány, aki tolmácsként dolgozik, úgy gondolja: túl azon, hogy szerinte a Google-nak nem jó, ha ott hagyja a kínai piacot, idővel lazulni fog az internetkontroll. Elmondta, ő sem örül annak, hogy például a YouTube-ot és Facebookot is letiltották, de "egyszerűen nincs mit tenni". A kormány más szempontok szerint működik, és "valószínűleg úgy gondolják, hogy a belső biztonság szempontjából a korlátokra szükség van". Egy Cseng nevű fiatal nő úgy vélte, a többség számára nem világos, hogy mi történt és meggyőződése, hogy a kínaiak és a piac "öngyógyító képessége" van annyira erős, hogy megoldja a helyzetet. Ami az internet szabadságát illeti, szerinte ma már mindenről lehet olvasni a világhálón. "Lehet, hogy a kormány számra vannak tabu témák, de nekünk nincsenek" - mondta mosolyogva.

A kínai fórumok, blogok ezrével foglalkoznak a témával. Van olyan vélekedés, miszerint a kínai kormány nem kell, hogy engedményt adjon a Google-nak. De ez az elenyésző kisebbség. A netezők túlnyomó részt érzelemdús bejegyzésekben adnak hangot sajnálkozásuknak; van olyan, aki reménytelennek látja a helyzetet. "Don't leave!", ne menj el, ne hagyj el minket - írják, kérik többen. Van, aki egyenesen azt írja, nem tud létezni a Google szolgáltatásai nélkül. Mások bátornak, kínai szóhasználattal "férfiasan bátornak" nevezik a Google-t.

A kínai sajtóban ugyancsak vitatéma a Google eddigi és jövőben lépése. Lü Pen-fu (Lü Benfu), a kínai tudományos akadémia internet-fejlesztési kutató központjának igazgatója szerint a jelenlegi kötélhúzásnak nem lesz győztese. "A Google távozása pofon lenne a kormány részére, amely amúgy is hosszú ideje a Nyugat támadásainak kereszttüzében áll emberjogi kérdések miatt. A Google meg elveszít egy kiváló lehetőséget arra, hogy megkapaszkodjon a nagy tartalékokkal rendelkező kínai internetpiacon" - véli Lü, utalva arra, hogy Kínában van a világon a legtöbb - a szaktárca becslése szerint 360 millió - internetező.


Egy másik szakértő úgy véli, hogy a Google-t nem vágja majd a földhöz a kínai piac esetleges elvesztése. Cao Csün-po (Cao Junbo) a sanghaji iResearch elemzője szerint a cég 2,1 milliárd jüanos kínai bevétele elenyésző az összbevételéhez képest. Az iResearch adatai szerint az internetes keresők kínai piacán 33,2 százalékos a Google részesedése, míg vezető Baidué 63,1 százalék.

A Google.cn már szerdán hozzáférhetővé tett korábban blokkolt információkat is, és állítólag a két legkeresettebb kifejezés ezen a napon a "Tienanmen" és a "Google elhagyja Kínát" volt. A Google.cn keresőjében ugyancsak nagy számban jelentek meg találatok korábban szűrt témakörökre. Egyelőre nem tudni, hogy a kínai kormány provokációjával is felérő fordulatnak mi lesz - ha lesz - következménye. Mindenesetre a kínai külügyi szóvivő magabiztosságot sugárzott. "Kína szívesen veszi külföldi internetes vállalatok üzleti tevékenységét a területén, ha azok a fennálló törvényekkel összhangban működnek" - mondta Csiang Jü (Jiang Yu) a Google távozásával kapcsolatos kérdésre válaszolva szokásos tájékoztatóján. Hozzátette, hogy az ország megpróbált kedvező körülményeket teremteni az internet számára. Egyúttal hangsúlyozta: "a kínai törvények tiltják a kiberbűnözést, így a hackertámadásokat is".

A Hszinhua hírügynökség tudósításában ismerteti a Google nyilatkozatát, amely szerint mérlegelik azt a lehetőséget, hogy megszüntetik a Google.cn kereső szolgáltatást. "Büszkék vagyunk a Kínában elért eredményeinkre, jelenleg átgondoljuk döntésünket és bízunk a megoldásban" - idéz a Hszinhua a Google hozzájuk eljuttatott rövid közleményéből, és ismerteti az iResearch Consulting Group felmérését, miszerint a kínai internetes keresők piaca 2009-ben elérte a 7 milliárd jüant, ami megközelítően 1 milliárd dollár. Ebből a harmadik negyedévben a Google részesedése 32,8 százalék volt, míg 63,8 százalékot a hazai Baidu fed le. A Google bejelentése nyomán a Baidu.com részvényei 13,7 százalékkal 439,48 dollárra emelkedtek az amerikai piacon, míg a Google részvényei 1,1 százalékos csökkenés mellett 585,98 dolláros szinten álltak meg.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások