Szerverfarmokat nyitna a Google Észak-Európában

Szerverfarmokat nyitna a Google Észak-Európában

2010. március 10. 22:56, Szerda
Az IT-óriás azt tervezi, hogy szerverközpontokat hoz létre a skandináv államokban. A legnagyobb számítógépközpontot a finn Hamina városában található egykori Summa papírgyár központi épületében helyeznék el, de szóba kerültek más, elsősorban skandináv helyszínek is.

A haminai szerverfarm várhatóan idén nyártól működik majd. Ez az üzem Andreas Svenungson, a Google észak-európai kommunikációs igazgatója szerint eleinte bőven képes lesz biztosítani a cég számára a szükséges regionális számítástechnikai erőforrásokat. Később várhatóan Svédországban hoznak majd létre hasonló központokat, ugyanakkor a hasonló megoldásokban gondolkodó Izlandon és Grönlandon nem tervezik a szerverfarmok létesítését.

Tomas Sokolnicki, a svédországi telephely-beruházásokat támogató társaság befektetési tanácsadója úgy nyilatkozott a stockholmi Metro újságnak, hogy a Google további telephelyeket keres, lehetőleg hideg klímájú, valamint biztos áramellátással és jó kommunikációs, illetve infrastrukturális adottságokkal rendelkező országokban. Azonban nem csak a Google érdeklődését keltették fel az új szerverközpontok lehetséges helyszíneiként Svédország, hanem más óriáscégek is élénken érdeklődnek e lehetőségek iránt. Az érdekeltek között van az Apple, a Facebook és a Microsoft is.

A Google a finnországi telephelyen várhatóan 50 embert foglalkoztat majd, akik összesen több ezer szerver munkáját fogják ellenőrizni. A vállalat a papírgyárat 40 millió euróért vásárolta meg a korábbi tulajdonosától, Stora Ensotól. A beruházás összköltsége finn lapértésülések szerint eléri a 200 millió eurót. A cég egyébként más államokban is létrehozna hasonló szerverközpontokat. 2008-ban a felső-ausztriai Kronstorfban vásárolt meg egy 75 hektáros területet. A Google szakértői azóta számos talaj- és vízmintát vettek azért, hogy megtervezhessék egy igazán környezetbarát szerverfarm felépítését.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások