Naperőműbe fektet a Google

Naperőműbe fektet a Google

2011. április 9. 20:44, Szombat
A Capital Stage AG bejelentette, hogy eladta az amerikai cégnek a brandenburgi naperőmű-parkban korábban szerzett 49 százalékos részesedését. Az üzletet még jóvá kell hagynia a német versenyhivatalnak is.

A részvénytársaság közleményében jelezte, hogy a jövőben a Google-lel közösen üzemelteti a brandenburgi naperőművet, amelynek az összteljesítménye 18,64 megawatt. A létesítmény tavaly év végén készült el és az egyik legnagyobb a 2010-ben átadott naperőművek közül. Az üzem egy 47 hektáros területen található, ami az 1990-ig a szovjet hadsereg gyakorlóterületeként működött.

A Capital Stage 2009 óta összesen 14 fotovoltaikus erőműben szerzett tulajdonrészt, ezek összteljesítménye 74 megawatt és Németországban, valamint Olaszországban működnek. Emellett a cég 6 megawatt összteljesítményű szélerőműparkot is üzemeltet és ezzel Németország legnagyobb független megújuló energia-előállítója. "Büszkék vagyunk arra, hogy a brandenburgi naperőmű közös üzemeltetéséhez el tudtuk nyerni a Google bizalmát is. A konszern osztja a megújuló energiákkal kapcsolatos pozitív előrejelzéseinket. Mindez azt jelenti, hogy az elmúlt években ezen a piaci területen értékes tapasztalatokat szereztünk" - jelentette ki Felix Goedhart, a Capital Stage AG vezérigazgatója.


A Google első Egyesült Államokon kivüli naperőmű-befektetése

"Cégünk számára ez egyrészt fontos hozzájárulás a klímabarát energiák támogatásához, másrészt egy visszafogott pénzügyi befektetés is. Ez a kettősség különösen vonzóvá teszi a megújuló energiákkal kapcsolatos beruházásokat" - közölte Benjamin Kott, az IT-társaság tiszta energiákért felelős menedzsere, aki egyébként külön blogbejegyzésben is megerősítette az együttműködés hírét. A tengerentúli óriás 3,5 millió eurót fizet a 49 százalékos tulajdonrészért.

A brandenburgi naperőmű összesen 5000 háztartást lát el árammal és ez a Google első európai megújuló energiákkal kapcsolatos befektetési projektje. A cégnek korábban csak az Egyesült Államokban voltak hasonló programjai. Először 2006-ban naperőművet épített a központjában. A Google Campus területén lévő hat épületre összesen 9212 napcellát szereltek fel, ezek összteljesítménye 1,6 megawatt. Majd ezt követően tavaly óta szélkerekek segítségével látják el energiával a társaság szerverközpontjait. A webes vállalkozás tavaly októberben pedig azt jelentette be, hogy szélerőművek építését támogatja.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások