Közösen védekeznek a szabadalmi perek ellen a Linux támogatói

Közösen védekeznek a szabadalmi perek ellen a Linux támogatói

2011. április 24. 23:06, Vasárnap
Egyre sikeresebb a 2005-ben hat nagy konszern támogatásával megalakult Open Invention Network (OIN), amely szabadalmakat vásárol meg, hogy utána azokat jogdíjmentesen kínálja - ezzel is elősegítve a Linux terjedését és az innovációt.

Az OIN-t 2005 őszén hozta létre a Novell, az IBM, a Philips, a Red Hat, az NEC és a Sony. A cél az volt, hogy az összegyűjtött szabadalmak felhasználásával és egyúttal a többi piaci szereplő előtti megnyitásával elősegítsék a Linux terjedését és globálisan ösztönzik a nyílt forráskódú rendszerek innovációját. Az elmúlt években rendkívül népszerűnek bizonyult a kezdeményezés, egyre több internetes és IT-cég csatlakozik a szervezethez. Az alapító társaságok a kezdetekkor 300 szabadalmat dobtak be a közösbe, és további 2000 szabadalmat megtartottak maguknak, ugyanakkor kedvező licencszerződések segítségével más OIN-tagok számára ingyen elérhetővé tettek.

Az OIN az elmúlt hónapokban komoly kampányba kezdett, amelynek célja az új tagok és támogatók szerzése. Az indoklás szerint, egyre nagyobb szükség van a szervezetre, mivel egyre több vállalat használ Linuxot és próbálja meg a saját igényeinek megfelelően átalakítani a Linux-disztribúciókat. Ebben a folyamatban pedig hatékony segítséget jelenthetnek az ingyen elérhető szabadalmak. A piac szereplői természetesen örülnek a segítségnek, hiszen így biztosan nem kell kártérítési perektől tartaniuk.

A kezdeményezés elérte a célját, hiszen eddig 334 társaság csatlakozott az Open Invention Networkhöz, közülük egyesek tagjai, mások pedig licencpartnerei a szervezetnek. Az új tagok és támogatók között megtalálható a Facebook, a Hewlett-Packard, a Rackspace, a Juniper Networks, a Symantec és a Fujitsu. A Google és a Canonical eddig az OIN licencpartnerei voltak, azonban a jövőben már teljes jogú tagokként vesznek részt a munkában. Azonban nem csak a tagok és a támogatók száma nőtt az elmúlt hónapokban, hanem az ingyenesen elérhetővé tett szabadalmaké is. Csak a tavalyi esztendő utolsó negyedévében 74 szabadalom került be a közös adatbázisba.

A szervezetről csak utólag derült ki, hogy mekkora szükség volt a létrehozására. Az Egyesült Államokban rendkívül sok szabadalmi pert indítanak minden évben, az OIN tehát egyfajta védelmet jelent a szabadalmi eljárásokkal szemben. Ha pedig valaki mégis megtámadná ilyen indokkal az egyik tagot vagy licencpartnert, úgy a szervezet együttesen léphet fel. Már önmagában ez utóbbi is elősegítheti a peren kívüli megegyezéseket.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások