Feldarabolná az Oracle a HP-t?

Feldarabolná az Oracle a HP-t?

2011. október 2. 10:21, Vasárnap
A Hewlett-Packard felügyelőtanácsának bizonyos tagjai attól tartanak, hogy a szoftveróriás örömmel felvásárolná, majd feldarabolná a céget, hogy megszerezze az egyes részlegeket.

A HP felügyelőtanácsa a közelmúltban nagyon gyorsan leváltotta a társaság eddigi vezérigazgatóját és egy új vezetőt nevezett ki a pozícióba. Az okokat sokan csak találgatták, különösen amiatt, mert Whitman jelezte, hogy az elődje nyomdokain haladna tovább. Nos, kiderült, hogy a gyors váltás hátterében alighanem az állt, hogy a Hewlett-Packard felügyelőtanácsának néhány tagja attól tart, hogy az Oracle fel akarja vásárolni és utána fel akarja darabolni a vállalatot. Az Oracle-t különösen a szerver-, a memória- és a hálózati részleg érdekli.


Leo Apotheker és utódja, Meg Whitman

A HP a Goldman Sachs befektetési bankhoz fordult segítségért, mivel meg szeretné akadályozni, hogy bekövetkezzen ez a forgatókönyv. A hivatalos vélemények szerint ugyanakkor valószínűtlen, hogy az Oracle felvásárlási ajánlattal álljon elő. A szoftvercéget a Hewlett-Packard PC- és nyomtatórészlege biztosan nem érdekelné, de ugyanez igaz az IT-szolgáltatásokra is. Amennyiben viszont a HP-t feldarabolnák, úgy már felvásárolhatná az őt érdeklő szegmenseket. Az Oracle jelenleg 31,7 milliárd dollár készpénztartalékkal rendelkezik.

Leo Apothekert , a HP eddigi vezérigazgatóját néhány nappal ezelőtt rúgták ki, a helyére pedig Meg Whitmant, az eBay korábbi vezetőjét nevezték ki. Whitman cégvezetői múltjában látványos siker és bukás is van. Könnyen lehet, hogy a Hewlett-Packard felügyelőtanácsa úgy ítélte meg, Whitman nagyobb eséllyel háríthatja el az Oracle felvásárlási törekvéseit, mint Apotheker.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások