Leo Apotheker nyomdokain haladna az új HP-vezető

Leo Apotheker nyomdokain haladna az új HP-vezető

2011. szeptember 26. 16:22, Hétfő
A Hewlett-Packard új vezérigazgatója leszögezte, hogy elődje, Leo Apotheker stratégiai elképzeléseit akarja majd megvalósítani és folytatja a nemrég elbocsátott szakember által megkezdett utat.


Meg Whitman, a HP új vezetője
"Nem változtatjuk meg a korábbi stratégiát. Továbbra is az augusztus 18-án meghozott intézkedések mögött állunk és ugyanez igaz az Autonomy brit céggel kapcsolatos kötelezettségeinkre is" - nyilatkozta Meg Whitman a Bloomberg gazdasági hírügynökségnek adott első interjújában. A vezető kitért a felhasználókat, a partnereket és az elemzőket leginkább kérdésre is: mi lesz a PC-s részleg sorsa? "Amennyire gyorsan csak lehet döntést fogunk hozni ebben a kérdésben. Természetesen megértjük, hogy a bizonytalanság egyáltalán nem segíti az üzletet, az ügyfeleinket és a részvényeseket sem" - közölte az elnök. Bár Whitman konkrét választ nem adott a kérdésre, azonban az a kijelentése, hogy nem változtatnak a korábbi stratégián, sokat elárult.

Szakértők ugyanakkor egyáltalán nincsenek elragadtatva az új vezérigazgató kinevezésétől, a leginkább attól tartanak, hogy Whitman nem rendelkezik megfelelő tapasztalatokkal az üzleti ügyfelek területén. Emellett rámutattak, hogy az eBay esetében sem tudott megfelelően reagálni a gyengébb növekedés miatt bekövetkező forgalomkiesés problémájára, és az eBay számára túl sokba került a Skype megszerzése. Nem csupán az új vezető rátermettségét kérdőjelezték meg, hanem azt is, hogy az igazgatóság képes a részvényesek érdekeinek megfelelő döntéseket hozni. Toni Sacconaghi, a Sanford Bernstein elemzője azt mondta, hogy a vezércsere inkább reakció, mint a jövőt megalapozó lépés.

Ray Lane azzal védte az igazgatóságot, hogy annak nyolc tagja kicserélődött az előző vezérigazgató, Leo Apotheker 11 hónappal ezelőtti kinevezése óta, és a testület tagjai keményen dolgoznak. Whitmant, aki januárban lépett be közéjük, alapos mérlegelés után találták a legmegfelelőbb jelöltnek. Lane ugyanakkor még mindig nagyra tartja Apotheker vízióját és tevékenységét, ám az elemzők inkább arra teszik a hangsúlyt, hogy irányítása alatt a HP háromszor rontotta pénzügyi előrejelzését, és a héten közölte, hogy nem tudja teljesíteni következő negyedéves tervét sem.

Eközben tajvani notebookgyártók arra számítanak, hogy - Whitman állításaival ellentétben - a Hewlett-Packard lemond a PC-részlege kiszervezéséről vagy eladásáról. A DigiTimes tajvani IT-hírportál arról számolt be, hogy a kereskedők a HP termékei helyett inkább az Acer, az Asus, a Dell és a Lenovo készülékeit rendelik meg. A folyamatból elsősorban az Acer profitálhat. Szintén a korábbi stratégia módosítására számít a Quanta Computer, az Inventec, a Wistron és a Foxconn Electronics is. Másképp ugyanis a konszern nem tudja visszaszerezni az ügyfelei elveszített bizalmát.

Leo Apotheker augusztus közepén jelentette be, hogy a HP felhagy a számítógépgyártással és a HP megválik minden olyan termékétől - okostelefonoktól, táblagépektől -, amelyen a webOS fut. Apotheker tavaly ősz óta volt a társaság vezérigazgatója és néhány nappal ezelőtt rúgták ki, a helyére pedig Meg Whitmant, az eBay korábbi vezetőjét nevezték ki. Whitman cégvezetői múltjában látványos siker és bukás is van. Indult a kaliforniai kormányzói székért, de vesztett. Kampányára 144 millió dollárt költött, ám vagyonát a Forbes ennek ellenére 1,3 milliárd dollárra becsüli.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások