Robotok válthatják ki a szerverközpontokban az informatikusokat

Robotok válthatják ki a szerverközpontokban az informatikusokat

2013. május 26. 14:08, Vasárnap
Napjainkban főként ipari létesítményekben alkalmaznak robotokat, ahol a futószalag mellett végzik a tevékenységüket, a jövőben azonban új szerepben is feltűnhetnek, mégpedig az adatfeldolgozó centrumok személyzeteként.

A Data Center Knowledge IT-portál cikkében rámutatott, hogy már napjainkban számos nagy szerverközpont-üzemeltető cég, például a Google és az Amazon is azon dolgozik, hogy az informatikusokat gépekkel váltsa ki. Bármennyire is utópisztikusnak tűnhet, a jövőben a meghibásodó memóriákat vagy merevlemezeket már nem mérnökök fogják kicserélni, hanem robotok. Mindez alapjaiban változtathatja meg az adatcentrumok felépítését, az üzemeltetés és a helykihasználás valóban optimálissá válhat. Módosulhat a tervezés is, hiszen a rack szerverek közé nem kell majd akkora helyet hagyni, hogy a szakemberek beférjenek.


A korszerű szerverközpontokat már most is nagyfokú automatizálás jellemzi. A rendszergazdáknak már szinte fel sem kell állniuk a helyükről, elemzőrendszerek jelzik, hogy pontosan melyik adattároló vagy chip hibásodott meg és kell kicserélni. A jövőben még inkább ez lesz a helyzet. A szakemberek ugyanakkor nem egyik pillanatról a másikra fognak háttérbe szorulni, a folyamat több évig is eltarthat, ráadásul az átállás nem lesz egyszerű és olcsó mulatság.

Az az elgondolás, hogy robotok dolgozzanak az adatcentrumokban egyébként nem új keletű. Már most is ez a helyzet azokban a nagy központokban, ahol több ezer mágnesszalagot kezelnek és cserélnek ki robotok. A jövő a LED-világítású szervertermeké, ahol az egyes alkatrészeket vonalkódok jelölik, hogy a technikusokat kiváltó robotok könnyedén és gyorsan azonosíthassák őket. Mindez hatékonyabbá teheti a szerverközpontok üzemeltetését és hozzájárulhat a költségek további csökkentéséhez.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások