Amerikai csúcstechnikához fértek hozzá kínai hackerek

Amerikai csúcstechnikához fértek hozzá kínai hackerek

2013. május 28. 16:44, Kedd
Kínai hackerek fértek hozzá a legérzékenyebb és legfejlettebb technikát képviselő amerikai fegyverrendszerek terveihez - közölte a The Washington Post egy, a Pentagon számára elkészített jelentésre és washingtoni kormányzati forrásokra hivatkozva.

A több mint kéttucatnyi fegyverrendszer között, amelyek terveihez a kínaiak hozzáfértek, vannak olyanok, amelyek kulcsfontosságúak az amerikai rakétavédelem, légierő és haditengerészet fejlesztése szempontjából. A jelentést elkészítő Védelmi Tudományos Tanács, a Pentagon tanácsadó testülete ugyanakkor nem vádolta meg a kínaiakat azzal, hogy el is lopták volna a tervrajzokat. Szakértők ugyanakkor rámutattak, hogy egyre nagyobb méreteket ölt Kínának az amerikai hadiipari cégek és kormányzati intézmények ellen folytatott kibernetikai kémkedési hadjárata.

Washington többször is figyelmeztette Pekinget, hogy állítsa le a számítógépes adatlopást és a probléma fontos témája lesz Barack Obama amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök június 7-én és 8-án megtartandó kaliforniai csúcstalálkozójának. A szakértők szerint az adatlopás, akár két és fél évtizednyi kutatást és hatalmas kiadásokat megspórolva, felgyorsíthatja a kínai haditechnika fejlesztését. A kibernetikai kémkedés egy jövőbeni konfliktusban csökkenti az amerikai haditechnikai fölényt. Az, hogy milyen amerikai haditechnikai tervekhez fértek hozzá a kínaiak, a Védelmi Tudományos Tanács egy januárban elkészült jelentésének eddig titkosan kezelt fejezetéből derült ki, amely a The Washington Post birtokába jutott. A lap úgy értesült, hogy a lopások alapvetően a hadiipari alvállalkozók szintjén történtek.

Egyebek között olyan fegyverrendszerek titkossága sérült, mint a Patriot, a THAAD és az Aegis rakétaelhárító rendszer, az F/A-18-as vadászgép, a billenő rotorú V22-es Offsprey repülőgép, a Black Hawk helikopter és a Littoral hadihajó. Hozzáfértek minden idők legdrágább harci gépe, az F-35-ös adataihoz, amelynek kifejlesztése eddig csaknem 1400 milliárd dollárba került.

"A fegyverzeti platformjainkba vetett bizalmunk töretlen. Azok az állítások, amelyek szerint a kibernetikai behatolások a képességeink eróziójához vezettek, nem helytállóak" - jelentette ki George Little, a Pentagon szóvivője. Little hangsúlyozta, hogy a védelmi tárca lépéseket tesz kibernetikai képességeinek javítására, a kormányzati hálózatok védelmére és annak érdekében, hogy többet tudjon tenni az amerikai hadiipari cégek védelmében. A szóvivő szerint a lap által idézett jelentés több megállapítása elavult, mert az annak alapját képező felméréseket két évvel ezelőtt végezték el.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások