Az Apple már 2006-ban különleges szemüvegen dolgozott

Az Apple már 2006-ban különleges szemüvegen dolgozott

2013. szeptember 25. 14:18, Szerda
Tony Fadell, az iPod fejlesztéséért felelős korábbi vezető érdekes információkat közölt a kaliforniai cég néhány évvel ezelőtti stratégiai döntéséről, mely kiválóan példázza mennyire különbözően közelíti meg a két cég ugyanazt a dolgot.

Az egykori menedzser a Fast Company magazinnak beszélt a részletekről. Elmondása szerint az Apple már 2006-ban olyan különleges szemüvegen dolgozott, mint a Google Glass. Azonban míg a keresőóriás egy kommunikációs eszközt készített, mellyel megnézhetjük a leveleinket vagy képeket készíthetünk, addig Fadell és kollégái egy médiafogyasztó terméket álmodtak meg. Azaz míg a Google célcsoportja a kütyümániás, állandóan weben lógó ember, addig az Apple az átlagembereknek készített volna szemüveget. A projektet azonban idővel leállították, ugyanis az a döntés született, hogy az iPhone, illetve az iPod készülékek fejlesztésére kell összpontosítani. Fadell hozzátette: számos ilyen prototípust épített.

A munka 2006-ban kezdődött, az iPhone és az iPod küszöbön álló piacra dobása előtt egy ilyen jellegű különleges szemüveg megalkotása igazi kuriózumnak számított. A program később háttérbe szorult és ebben komoly szerepet játszott, hogy azok az eszközök, amiket addig készítettek, sikeresek voltak és nem jutott idejük más fejlesztésekre. Álláspontja alapján a Google és az Apple között elsősorban az a különbség, hogy normál esetben az utóbbi kizárólag olyan termékekkel és technológiákkal jelenik meg a piacon, amelyek már kiforrottak, ezzel szemben a Google piacra dob nem teljesen kész eszközöket is. Tony Fadell jelenleg a Nest nevű gyártó vezérigazgatója és úgy vélte: a szemüveg volt a legőrültebb dolog, amit az Apple kötelékében eltöltött idő során kifejlesztett.

A különleges szemüveget a Google tavaly júniusban mutatta be és egyelőre kizárólag fejlesztők számára érhető el. Potom 1500 dollárt kóstál, cserébe viszont lehetővé teszi különböző tartalmak megjelenítését a lencsén, amelyet kissé felfelé pillantva vehetünk szemügyre. Az eszköz megbirkózik a beszédfelismeréssel, sőt a beépített gyorsulásmérő és giroszkóp révén fejmozdulatainkat is értelmezi. A Google Glass 299 dolláros áron érkezhetm az év végén jelenhet meg.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások