Toshiba: iker-kamera okostelefonokhoz

Toshiba: iker-kamera okostelefonokhoz

2013. szeptember 30. 10:43, Hétfő
A telefonokkal készített képek minőségének jelentős javulását ígéri a Toshiba saját modulja révén, amely két szenzorral felszerelve szolgáltatna élesebb felvételeket.

A TCM9518MD révén a japán gyártó - legalábbis saját sajtóközleménye szerint - a világ első, kereskedelmi forgalomba szánt iker-kamera modulját kínálja számunkra, amely okostelefonokon, táblákon, valamint egyéb hordozható megoldásokon kaphat majd helyet. Nem először próbálkoznak valami hasonlóval, ám a fejlesztés valóban minőségi előrelépést jelent.

A modul tulajdonképpen két 1/4 hüvelykes, 5 megapixeles képérzékelőt kombinál, amelyek egyszerre szolgáltatnak kész felvételeket, valamint a nagyobb élességhez szükséges mélységi adatot. Ennek révén válik valóra az úgynevezett "deep focus" képek elkészítése, amelyeken a közeli és távoli objektumok egyaránt kellő élességgel tárulnak elénk, már amennyiben az ehhez járuló szoftver is gond nélkül végzi majd munkáját. Ez utóbbi segítségével egyébként lehetőségünk lesz a felvételek utólagos manipulálására, legyen szó az egyes objektumok kiemeléséről, illetve eltávolításáról, vagy akár a fókusz módosításáról.

A Toshiba állítása szerint a modulon lévő két szenzor ötvözésével a 13 megapixeles kamerákkal készített képekhez fogható felvételeket is előállíthatunk majd, ezek az eredeti két példány kombinálása révén keletkeznének. Az új megoldás ráadásul az eddigieknél vékonyabb okostelefonok elkészítését teszi lehetővé a gyártók számára (legalábbis a 13 megapixeles példányok esetében megszokotthoz képest), a már említett minőségbeli előrelépés mellett.

A cég jövő áprilisra tervezi a sorozatgyártás beindítását, ezt követően jelenhetnek majd meg az első ilyen termékek. Érdemes még megemlíteni, hogy nem először kombinálnak két szenzort az okostelefonok hátlapján, hiszen erre többek között a HTC EVO 3D esetében láttunk már példát.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások