Hard Truck 2

Hard Truck 2

2000. március 4. 06:07, Szombat


Kiadó: 1C and ValuSoft
Fejlesztő: SoftLab

Minimum Követelmény: P266, 64MB RAM, 3D gyorsító, Win95/98
Hasonló játékok: nincs
Kategória: Verseny szimulátor
Forrás: The Adrenaline Vault


A különböző fajta verseny játékokkal, amik ma kaphatók, azt gondolhatnád, hogy minden létező területet lefedtek. De... ebben a tág kategóriában mindig van hely még egy újnak. Mit szólnál a kamion versenyhez? Bár a Microsoft féle Monster Truck Madness sorozata felvonultat különlegesen felspécizett szuper teherautókat, és az Infogrames féle Test Drive Off-Road sorozata komoly sport járgányokat szerepeltet, eddig - legjobb tudomásom szerint - még nem volt olyan játék, melyben csak mezei kamionok szerepelnek.

Így tölti ki az űrt a Hard Truck 2. Az orosz SoftLab által fejlesztett és az 1C - a legnagyobb orosz software cég - által terjesztett játék. Az első kamion szimulátor játék alapját egy hatalmas úthálózat képezi, mely kisvárosokat köt össze egy hatalmas hegy közelében. Mindegyik városban a depó vesz fel rendeléseket, s kamionok szállítják a termékeket a közeli reptérről. Te az egyik rendelésre váró kamionost játszod. Megpróbálsz minél gyorsabban szállítani, maximálni a profitot és végül teljes monopóliumot elérni a területen, csődbe juttatva a versenytársakat. A fejlesztőcsapat egy egyszerű kamionverseny ötlettel indult - az eredeti terv csak sima verseny volt pályákon -, de gyorsan áttértek a bonyolultabb, többoldalú célra.

    

Így a Hard Track 2 nem csak egyszerű verseny játék, hanem egy üzleti szimuláció is, sok stragégiával. Gyorsan kell vezetned, a legjobb cuccokat összeszedve, fel kell venned alkalmi munkásokat és meg kell alapítanod a saját céged. Lehetőség van illegális áruk szállítására és a helyi zsaruk átverésére, akik megpróbálják elkapni és lecsukni a törvény ellen vétkezőket. Még egy Ka-52-es harci helikopterük is van, ami ízekre szed, ha túl keménynek bizonyulsz a földi erőknek. A Maffia megpróbál kirabolni, megpróbál megsemmisíteni, de te is harcolhatsz ellenük kihasználva kamionod méreteit és erejét, például az ellenfelet letaszítva a szakadékokba. Ahogy Nikolay Baryshnikov, az 1C PR és licensz menedzsere rámutatott, a SoftLab célja az volt, hogy a játékosok ne csak a padlóig nyomják a pedált, hanem gondolkozzanak is. Lehetetlen nyerni a dolgok átgondolása, a pénz meggondolt elköltése és speckó utak megválasztása nélkül.

    

A Hard Truck 2 háttérkutatása során sokat foglalkoztak valódi vezetéssel. Az ígéret, hogy mindegyik jármű viselkedése és irányítása hasonlítani fog az igaziakhoz. A design csapat tagjai nagyon komolyan belemásztak a kamion modellezésbe és mindegyik modellhez számtalan paraméter és nem egyenes mozgást számító egyenlet tartozik. Ez a kutatás az irányítás néhány különleges viselkedését is figyelembe veszi, mint pl. a helyezkedésük, az út meredekségétől függő látózóna. Ennek köszönhetően a műszerfal sokban különbözik a többi verseny játékban látottakhoz képest.

    

A Hard Truck 2 folyamatos úthálózata 120 kilóméterre nyúlik, számos alternatív rejtett útvonallal. Megközelítőleg egy tucat különböző fizikai környezet van és a változó topográfia tartalmaz mocsarat, erdőket, tavakat, síkságokat, völgyeket és hegyeket. Vezetés közben az időjárás - eső, hó és köd - szemed láttára változik és a napot este követi. Nem leszel egyedül az utakon, mivel hatalmas forgalom van. Nagyjából bárhol vezethetsz, ahol egy igazi kamion menni tud. A legtöbb szimulációval ellentétben, a fejlesztők jelentése szerint egyenlő hangsúlyt fektetnek a vezetési környezetre és a járművekre.

    

A vezetési élmény egész más, mint a többi szimulációban, mivel a hatalmas kamionok max sebessége 60 mph/óra, vagy kevesebb. Sok fajta kamion közül lehet választani. Összesen 18 kamion van a játékban, pl. American Freightliner és Mack modellek, de van néhány érdekes orosz, japán, svéd, francia, német és holland modell is. A játék kezdetén a sofőrök alsó vagy középkategóriás kamionokkal indulnak, de ahogy halad előre a játék, a sikeres sofőr fejlesztheti a kamionját vagy lecserélheti jobbra. Négy akadály zavar vezetés közben: természeti erők, melyek tartalmaznak időjárási és ideiglenes útakadályokat; ellenfelek, akik gyorsabban próbálnak odaérni a célhoz; a Maffia, akik megpróbálják elrabolni a kamionod, az árud és a pénzed; és a rendőrség, akik megpróbálják megállítani a szabálysértőket.

    

Egyjátékos módban a számítógép-vezérelt ellenfelek mesterséges intelligenciája egész agresszívnak ígérkezik. Az AI ellenfelek megpróbálnak megtenni mindent, hogy monopolizálják a szállítási üzletet. A fejlesztők egy különleges öntanító rendszert írtak a virtuális ellenfeleknek: először csak az út alakját ismerik; aztán, minél többet vezetnek, annál jobban finomítják a vezetési tudásukat. Azoknak, akik inkább az emberi ellenfeleket kedvelik, több multiplayer mód közül választhatnak, mint pl. LAN vagy Internet. Néhány városban lesz sportesemény is - truckball, körverseny és próbafutamok. A truckball a focihoz hasonló játék, csak a kamionnal rúgod a labdát. A körversenyben egy stadionban zajlanak az események. A próbafutam egy off-road verseny a hegyekben, ahol meg kell találnod az utat a célig. A játékos minden esetben pénzdíjat kap az első helyért.

    

A fejlesztő csapat saját engine-t használ, ami az összes virtuális szimulátorát és szórakoztató projektjét vezérli. A játékhoz Direct3D hardware gyorsítás szükséges és számos különleges effektet tartalmaz, mint pl. dinamikus fények, keréknyomok és kipufogó gázok. A Hard Truck 2 egyike azoknak a játékoknak, melyek kihasználják a Matrox G400 environmnet-map bump mapping tulajdonságát, lehetővé téve különleges víz hatásokat, pl. hullámok. A támogatott felbontások 640x480-tól 1024x768-ig 16-bites színmélységben. A játék támogatja az összes elterjedt input eszközt és kormányt. A játék használ 16-bites 3D hangot; mivel a kilátás korlátozott, a 3D hang fontos, hogy a játékos tudja, mi történik körülötte.

    

Amikor megkérdezték Baryshnikovot, hogy mi a kedvence a játékban, azonnal tudta a választ: "Az utazás nomád érzése. Emellett egyenesen belerohanni rendőrautókba és ezzel elégtételt venni a valós életben elszenvedett bírságokért." A fejlesztő csapat a végső tesztelés folyamatában van, s mivel már közel vannak a béta állapothoz, úgy néz ki, hogy befejezhetik 2000 áprilisára.

Összegzés: Már most tisztán látszik, hogy nem egy egyszerű versenyről van szó. A képek alapján látható, hogy a játék igen látványos lesz. Minket játékosokat azonban a játszhatóság gazdagsága foghat meg legjobban. Ha a fejlesztők össze tudják kötni ezeket a játékmódokat, akkor ez a játék forradalmasíthatja a verseny szimulációkat. Jelen állapotban nem látom okát, hogy a Hard Truck 2 ne legyen sikeres.


Jellemzők:

   - Az első kamion szimulátor a PC-n.
   - Élvezetes cél a szállítási üzletág monopolizálása.
   - Játékba integrált üzlet menedzsment.
   - Valós kamion modellek.
   - Bonyolult 120 kilóméteres úthálózat.
   - Többarcú és részletes fizikai környezetek.
   - 18 különböző kamion, egyedi vezetési kihívásokkal.
   - Öntanító rendszer a mesterséges intelligenciában.
   - Egyjátékos mód, multiplayer mód: truckball, körverseny és próbafutam.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások