Kamerás, hangszórós ruha segítheti a vakokat

Kamerás, hangszórós ruha segítheti a vakokat

2016. március 9. 09:13, Szerda
A kifejlesztett viselhető eszközt a testükön viselhetik a felhasználók és nagyobb mozgási szabadságot biztosít nekik.

A Toyota által kifejlesztett hámon vannak kamerák, hangszórók és különböző motorok. A kiegészítők miatt a termékkel a vakok nem csupán a közvetlen környezetüket tudják érzékelni, hanem kommunikálhatnak is másokkal. A viselő akár beszédparancsokat is adhat és számos gombot lenyomhat, így végezhet el különböző beállításokat és továbbíthatja kívánságait az eszköz felé. A Blaid projekt keretében létrehozott szíj egyelőre prototípus, még csak a korai tesztelési szakaszban van.

A tervek szerint később térképekkel, illetve objektum- és arcfelismerési funkciókkal egészülhet ki a ruhadarab. A változtatásoknak köszönhetően lehetővé válhat majd az eszköz intuitívabb kezelése. A megalkotott prototípus elsősorban beltéri navigációs egységként szolgál, s a vakvezető kutyák, a GPS-vevők és a fehér botok kiegészítője lehet. A rendszer segítségével a vakok könnyebben tájékozódhatnak az épületeken belül és egyszerűbben megtalálhatják az ajtókat, a lifteket, a lépcsőket és a mosdókat.


Doug Moore, a Toyota robotikai partnercégéért felelős menedzser közölte, hogy társasága az autókon és tehergépkocsikon túl a mobilitás problémáinak megoldásában is szerepet akar játszani. Véleménye szerint a projekt rendelkezik azzal a potenciállal, hogy sok látássérült személy életét megkönnyítse.

A Toyota tavaly novemberben jelentette be, hogy alapkutatásokkal kapcsolatos központot hoz létre, a fő létesítmény a Szilícium-völgyben lesz. A világ legnagyobb autógyártója az új centrumban elsősorban a mesterséges intelligenciát és a robotikát akarja kutatni, a projektre a következő öt évben összesen egymilliárd dollárt szán.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások