Csak 2018-ban jön a Boeing és a SpaceX űrkapszulája

Csak 2018-ban jön a Boeing és a SpaceX űrkapszulája

2016. december 19. 09:09, Hétfő
Mindkét cég első, űrhajósokkal végrehajtott repülése késedelmet szenved.

A NASA rövid közleményt adott ki az űrsiklók végleges leváltását megcélzó Commercial Crew Program új dátumairól, amelynek révén betekintést nyerhetünk a tervek alakulásába. Eszerint sem a Boeing, sem pedig a SpaceX nem áll majd készen a 2017-es rajtra.

Már évek óta zajlik a magáncégekre támaszkodó projekt részleteinek finomítása, a sikerhez azonban elengedhetetlen, hogy az általuk kifejlesztett kapszulák és egyéb rendszerek kellő biztonsággal juttathassák el az űrhajósokat a kijelölt célhoz. A SpaceX esetében korábban már olvashattunk a Dragon kapszula második verziójának bizonyos tesztjeiről, a céget sújtó balesetek azonban komoly visszaesést eredményeztek, mivel itt egyrészt ki kellett deríteni a robbanások pontos okát, ezzel egy időben pedig megfelelő választ kell adniuk a NASA International Space Station Advisory Committee által feltett kérdésekre és kívánalmakra – ez utóbbi testület ugyanis kifogásolja, hogy az űrhajósok beszállását követően töltenék fel üzemanyaggal a rakétát, ezért az eljárás újragondolását kérik a cégtől.

Ami a Boeing eddigi munkálatait illeti, itt szintén technikai jellegű problémákra derült fény, aminek következtében már hónapokkal ezelőtt kénytelenek voltak jelezni, hogy csak 2018-ban állítanák orbitális pályára az első űrhajósokat. A SpaceX-nek még van esélye megelőzni a riválist, hiszen a most közzétett dátumok szerint Elon Musk cége jövő novemberben bonyolíthatja le az első demonstrációs küldetést, ezt pedig 2018 májusában követné (immár űrhajósokkal) a második változat, miközben a Boeing csak egy hónapra rá hajtaná végre az első tesztet, amelyet augusztusban követne az űrhajósok fellövése. A néhány hónapos eltérés nem jelent óriási előnyt, a hírnév szempontjából ez azonban mégis jelentős lehet.

A NASA számára nyilván az űrsiklók kiváltása, valamint az orosz segítség szükségtelenné válása jelentené a legnagyobb előnyt, annál is inkább, mert ez már évek óta húzódik.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások