Novemberben repülne újra a SpaceX

Novemberben repülne újra a SpaceX

2016. szeptember 29. 03:38, Csütörtök
Csúszik a start, viszont mintha már meglenne a hónap eleji robbanás fő oka.

Szeptember elején mi is beszámoltunk a SpaceX újabb balesetéről, amely ezúttal a kilövőálláson következett be, amikor az üzemanyagfeltöltés alatt a személyzet nem tartózkodhat a rakéta közelében. A következő start némileg csúszni fog, viszont mintha már megtalálták volna a robbanás kiváltó okát.

A szeptember 23-án, majd pedig egy nappal később ismét kiegészített eredeti jelentésben most az szerepel, hogy a törmelék eddigi vizsgálata alapján a második fokozaton lévő nagynyomású kriogenikus héliumtartályon keletkezett valamilyen rés, ez vezetett el végül a robbanáshoz – arról azonban nem szól a fáma, hogy a rés miként jöhetett létre ezen tartályon. A kilövőállás mellett lévő Falcon Support Building nem sérült meg, itt az üzemanyagként használt folyékony oxigént rendkívül alacsony hőmérsékleten tároló úgynevezett oxigénfarm sem sérült, mint ahogy az RP-1 kerozinfarm is nagyrészt megúszta a robbanást. Az irányítóberendezések is kielégítő állapotban vannak, így ez nem okoz további nehézségeket.

Az eddigi eredmények alapján kizárható, hogy a legutóbbi esetnek bármi köze lenne a CRS-7 tavalyi balesetéhez, a két szerencsétlen esemény különböző okok miatt következhetett be. Ami az említett héliumtartályt illeti, ez felelős a magas nyomáson alkalmazott hélium tárolásáért, a hélium maga pedig az üzemanyag megfelelő nyomását hivatott beállítani és biztosítani, bár az még nem világos, hogy ennek szivárgása miért idézhetett elő egy ekkora robbanást. A pontos kiváltó ok tehát még nem ismert, így a vizsgálódás folytatódik. A SpaceX eredetileg októberben indította volna újra a repüléseket, ez viszont Elon Musk legutóbbi megnyilvánulása szerint novemberre csúszik.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások