Példátlan probléma okozta a SpaceX robbanását

Példátlan probléma okozta a SpaceX robbanását

2016. november 12. 15:52, Szombat
Az eddigi legnehezebb feladvány megoldása után a rakéták decemberben térhetnek vissza.

A SpaceX szeptemberi robbanása kapcsán legutóbb arról számoltunk be, hogy a tervek szerint legkorábban novemberben indulhatnak újra a küldetések, ez azonban nem következett be. Elon Musk viszont egy rövid interjúban megemlítette, hogy végre megtalálták a probléma okát, így nincs már messze a megoldás.

A CNBC videójában arról hallhatunk, hogy Musk szerint megtalálták a robbanás kiváltó okát, amely példátlannak bizonyult, ugyanis tudomásuk szerint ez soha korábban nem fordult elő rakéták alkalmazásánál. A magyarázat szerint a rakéta által üzemanyagként használt folyékony oxigén a kelleténél alacsonyabb hőmérsékletre hűlt le, emiatt pedig egyes részei megszilárdultak, ez pedig az üzemanyagtartályon belül alkalmazott szénszálas ötvözettel lépett reakcióba, kiváltva az indítóállványon bekövetkezett robbanást. Mindez nagy meglepetést okozott a szakembereknek, akik azonban végül (legalábbis a jelek szerint) felgöngyölítették a szálakat.

A SpaceX eleve igyekszik a „normálisnál” alacsonyabb hőmérsékleten tartani a folyékony oxigént, hogy ezzel is növeljék az üzemanyag mennyiségét. Esetükben ez -206 Celsius-fok, az oxigéntartály nyomását szabályzó folyékony hélium azonban még ennél is jóval hidegebb, hiszen ezt csaknem -270 Celsius-fokon tárolják. Ez okozhatta valamilyen módon a nem kívánt lehűlést (a folyékony oxigén -218,79 Celsius-foknál fagy meg), bár arról a cégvezető nem beszélt, hogy a megszilárdulás miként ment végbe és hogy ezután pontosan mi történt a tartályon belül – a jelenleg ismert legvalószínűbb forgatókönyv szerint a három héliumtartály egyike kaphatott lángra, ez vezetett el a robbanáshoz.

Amennyiben sikerül orvosolni a problémát, december közepére állhatnak készen az újbóli indításra, bár a rakomány összetételét még nem ismerjük.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások