20 millió munkahelyet válthatnak ki 2030-ig a robotok

20 millió munkahelyet válthatnak ki 2030-ig a robotok

2019. július 1. 18:08, Hétfő
Az automatizálás a legerősebben azokat a régiókat fogja érinteni, ahol inkább alacsony képzettségű és jövedelmű emberek élnek.

Az Oxford Economics munkatársai szerint 2030-ig 20 millió munkahelyen váltják le a robotok az embereket. A gazdasági szakemberek szerint a folyamat legnagyobb veszélyét nem önmagában a munkahelyek elvesztése jelenti, hanem a bevételek közötti egyenlőtlenségek drámai mértékű erősödése. A kutatók rámutattak, hogy minden egyes üzembe állított ipari robot statisztikailag nézve 1,6 munkahely elvesztését jelenti. A leginkább azok félthetik az állásukat, akik nem rendelkeznek túl sok képességgel. Miután az ilyen dolgozók általában azokban a régiókban találhatók meg, ahol eleve rossz helyzetben van a gazdaság és magas a munkanélküliség, így további társadalmi problémák megjelenésére, illetve a meglévő helyzet súlyosbodására lehet számítani.

A leginkább azok érezhetik magukat biztonságban, akik valamilyen érzelmileg fontos, kreatív vagy szociális intelligenciát igénylő munkát végeznek. A politikai és a gazdasági döntéshozóknak, valamint a munkavállalóknak és a tanároknak egyaránt meg kell találniuk annak módját, hogy miként lehet olyan képességeket kifejleszteni, amelyek a növekvő mértékű automatizálással is lépést tudnak tartani.

A szakértők becslései alapján 2030-ig Kínában közel 12 millió, az Európai Unióban 1,9 millió, az Amerikai Egyesült Államokban 1,7 millió, Dél-Koreában 750 000, míg a világ többi részén 3 millió munkahely szűnhet meg a robotok miatt. A folyamat az USA-ban a leginkább Oregon, Louisiana, Texas, Indiana és Észak-Karolina államokat veszélyezteti, míg a legkevésbé Hawaii, Washington, D.C., Nevada, Florida és Vermont államokat érinti.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások