Operációs rendszert fejleszt a Facebook

Operációs rendszert fejleszt a Facebook

2019. december 24. 08:42, Kedd
A társaság teljes mértékben függetlenítené magát az olyan vetélytársaitól, mint a Google.

A The Information azt írja, hogy a Facebook eddig kizárólag hardvereket és alkalmazásokat fejlesztett, azonban mindez hamarosan megváltozhat, ugyanis a társaság immár saját operációs rendszeren is dolgozik, amelynek köszönhetően teljes körű ellenőrzést gyakorolhat majd a szolgáltatásai felett.

A Facebook az Oculus VR 2014 márciusi felvásárlása óta készít virtuális valóság szemüvegeket. Emellett 2018 októberében piacra dobta a Portal nevű okoshangszórókat is. A probléma csak az, hogy utóbbiakon az Android egyik módosított változata fut, ezért az óriáscég függ a vetélytársától. A Facebook ezt a függőséget akarja megszüntetni. Van még egy fontos indok: ha az érkező kiterjesztett valóság szemüvegen már nem az Android fog futni, hanem egy saját operációs rendszer, akkor abba nehezebben köthetnek bele a versenyhivatalok.

Mindenesetre az új projekthez már sikerült megfelelő szakembert találni Mark Lucovsky személyében, aki korábban részt vett a Windows készítésében. A fő elképzelés egy teljesen új szoftver létrehozása. A projekt éppen ezért tarthat akár évekig is.

A The Information mostani anyaga megerősíti a Bloomberg és a Financial Times korábbi híreit, amelyek arról szóltak, hogy a Facebook saját chipeket készít, amelyek felgyorsítják majd a gépi tanulással és a mesterséges intelligenciával kapcsolatos számításokat.

A vállalat Burlingame városában, a Menlo Parkban lévő központ közelében hozza létre a több mint 70 000 négyzetméteres új telephelyét, ahol 2020-tól körülbelül 4000 alkalmazott fogja fejleszteni a virtuális és kiterjesztett valóság termékeket, s a különböző hardverek prototípusait. A látogatóknak lehetőségük lesz kipróbálni a hardvereket, éppúgy, ahogy az Apple és a Google üzleteiben is.

Bármennyire lesznek is azonban a Facebooknak saját hardverei és szoftverei, a fő tevékenysége továbbra is az adatok gyűjtése és a hirdetési helyek értékesítése lesz. A hardverek és az új operációs rendszer ezt erősítheti fel.

Andrew Bosworth, a Facebook hardverrészlegének vezetője kiemelte, hogy így akarják biztosítani azt, hogy a következő generáció esetében is jelen legyenek. Nem akarják elkövetni azt a hibát, hogy abban bízzanak, hogy a konkurenseik biztosítsanak számukra szoftverplatformot. Az utóbbit ezért nekik kell elkészíteniük.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások