9 milliárd dollár adót kellene utólag megfizetnie a Facebooknak

9 milliárd dollár adót kellene utólag megfizetnie a Facebooknak

2020. február 26. 09:28, Szerda
A közösségi platform komoly eljárással szembesült a tengerentúlon.

A Financial Times és a Reuters tudósítása alapján az amerikai szövetségi adóhivatal (IRS) bírósághoz fordult és azt követeli a Facebooktól, hogy utalja át azt a 9 milliárd dollár adót, amelyet a korábbi években "elfelejtett" befizetni. Az IRS az eljárás során bizonyítani akarja, hogy a társaság szándékosan nem fizette be az összeget.

A per legfontosabb kérdése, hogy mennyit ért a Facebook 2010-ben, ugyanis akkor kezdte el alkalmazni a vitatott adózási gyakorlatát. A vád szerint túlzottan alacsony áron licencelte a külföldi leányvállalatainak a technológiáit és megoldásait, s a Szilícium-völgyben található cégközpont akkortól kezdte el nem megfelelő módon elkönyvelni a reklámbevételeket. Az ügyet tárgyaló Cary Pugh bírónőnek azt kell eldöntenie, hogy a Facebook árai reálisak voltak vagy mesterségesen alacsonyak azért, hogy így lehessen az USA-ban a nagyobb adó fizetését elkerülni.

Az IRS azt állítja a San Franciscóban található adóbírósághoz benyújtott beadványában, hogy már 2010-ben felismerhető volt, hogy a vállalat globális reklámóriás lesz és ennek ellenére a platformján lévő hirdetési lehetőségeket rendkívül alacsony áron értékesítette. A másik lehetőség, hogy a már akkor is havonta 100 millió látogatóval büszkélkedő társaság még egy olyan startup volt, amely műszaki és gazdasági problémákkal küzdött és amelyet bármelyik pillanatban lehagyhattak volna a vetélytársai. Ez utóbbi álláspontot képviselte a Facebookot védő Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda.

A perben komoly szerepet játszanak a korabeli interjúk, Mark Zuckerberg és Sheryl Sandberg, valamint számos egykori menedzser akkori nyilatkozatai. A Pro Publica felhívta a figyelmet egy e-mailre, amelyet Sandberg az új kollégáinak küldött és amelyben azt ecsetelte, hogy a tapasztalatai alapján sokkal több adót kell akkor fizetni, ha egy vállalatnak nincs európai központja és minden üzlete az USA-n keresztül zajlik. A Facebook adózási részlegének akkori vezetője úgy reagált a levélre, hogy a Facebooknak egy olyan országot kell keresnie, ahol alacsonyak az adókulcsok és ott kell elhelyeznie a nyereségét.

Az eljárásban tanúként idézhetik be Andrew Bosworth hardverrészleg- és Mark Schroepfer műszaki vezetőt. A Facebook védői által hangoztatott érvek között elhangzott, hogy a technológiai licenceket már 2010-ben eladta az anyacég az ír leányvállalatának és hogy az akkori szerződések alapján 2010 és 2016 között 14 milliárd dollár át is lett utalva Írországból az Amerikai Egyesült Államokba. A cég a kihelyezett szellemi tulajdon értékét 6,5 milliárd dollárra becsülte, míg az IRS 21 milliárd dollárra.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások