Nem lesz valuta­kosárhoz kötve a Libra

Nem lesz valuta­kosárhoz kötve a Libra

2020. január 28. 11:31, Kedd
A kriptovalutával kapcsolatban egyre több olyan hír lát napvilágot, amely a befektetők számára nem ad okot a bizakodásra.

A Finance FWD magazin értesülései alapján - a projekt egyik fő támogatójának számító Vodafone távozása után - újabb akadályozó tényezők merülhetnek fel a Librával kapcsolatban, ugyanis továbbra sem lehet tudni semmi konkrétumot az az által használt valutakosárról és annak összetételéről. Éppen ezért tűnik egyre valószínűbbnek, hogy a virtuális fizetőeszköz esetleg nem is fog rendelkezni valutakosárral - utóbbiról tavaly szeptemberben sem volt döntés. A valutakosár mutatja, hogy a fizetőeszköz árfolyama mely valuták árfolyamához kötődik. A kiszivárgott információk alapján a Libra 50 százalékban az amerikai dollár, 18 százalékban az euró, 14 százalékban a jen, 11 százalékban az angol font és 7 százalékban a szingapúri dollár árfolyamához lesz rögzítve, a jüanéhoz viszont egyáltalán nem.

Most a Finance FWD azt írta, hogy a digitális pénzt kizárólag egy valutához kötik majd, így elvileg számos Libra-deviza jöhet létre. Az online magazin rámutatott, hogy több egymástól független forrás szerint a Facebook illetékesei a tervet már bemutattak brüsszeli és berlini politikai döntéshozóknak. A Libra Szövetség egyik szóvivője viszont nem akarta kommentálni a hírt. Amennyiben a lépés megvalósul, akkor azzal a Facebook egy gesztust tesz a bírálói felé. David Marcus, a társaság illetékes alelnöke és a Libra program vezetője már a davosi Világgazdasági Fórumon a lehetséges változtatásokról beszélt.

Stefan Berger, a CDU európai uniós képviselője ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a valutakosárról való lemondás gyengíti a projektet, hiszen korábban a Librát globális valutaként mutatták be. A valutakosár lehetséges feldarabolása viszont csak kozmetikázna a dolgokon.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások