Rövidebb üzemidőt eredményez az 5G

Rövidebb üzemidőt eredményez az 5G

2020. április 1. 09:56, Szerda
Jól ismert gyártó vezetője árulta el az általuk mért pontos adatokat.

Az ötödik generációs technológia megjelenésével és lassú elterjedésével gyorsan felmerült a kérdés, hogy a szabványt támogató készülékek mennyivel fogyasztanak többet elődeiknél, ez pedig mennyiben befolyásolja az üzemidő hosszúságát. Itt több, egymásnak ellentmondó véleményt is láthattunk, két évvel ezelőtt még arról is szó esett, hogy a végeredmény akár hosszabb üzemidő lehet, most azonban az egyik jól ismert gyártó erősítette meg, hogy ennek ellenkezője történt.

A Xiaomi Redmi márkaneve alatt megjelenő megoldásokért felelős igazgató egy rövidebb Weibo-bejegyzésben árulta el, hogy saját, házon belül elvégzett méréseik és az eddigi tapasztalataik szerint nagyjából 20 százalékos a csökkenés a korábbi, a 4G LTE-elérést támogató okostelefonokhoz képest. Ez a változás, legalábbis annak mértéke, mind a fogyasztásra, mind pedig az üzemidőre igaz, hiszen állításuk szerint a Qualcomm Snapdragon 800-as sorozat tagjai ennyivel fogyasztanak többet, mint a 700-as családba tartozó chipek, miközben az 5G-telefonok ugyanennyivel rövidebb üzemidővel bírnak, már amennyiben nem változtatunk az akkumulátor méretén, ezzel pedig annak kapacitásán.

A nem is annyira rövid, konkrét számokkal kiegészített kommentár nem sokkal azt követően jelent meg a világhálón, hogy a cég lerántotta a leplet a Redmi K30 Pro típusról, amely egy meglehetősen méretes, egészen pontosan 4700 mAh-s akkumulátorral jelent meg, a Snapdragon 865 chipre támaszkodva. Szerintük ezzel a párossal a telefon éppen egy napig bírja majd, ahogy azt nagyjából megszokhattuk, viszont jellemző, hogy ehhez az akkumulátor méretét is növelni kellett – nem véletlen, hogy a Samsung saját csúcskategóriás megoldásai, a Galaxy S20 és annak további változatai, szintén nagyobb akkumulátorokat vonultatnak fel, valószínűleg ugyanezen ok miatt döntöttek amellett, hogy a Snapdragon 865 és az 5G mellé sorrendben 4000, 4500, illetve 5000 mAh-s komponenseket társítanak.

Ez utóbbi vállalat eközben készül a Galaxy A51 friss változatának bemutatására, amely már szintén 5G-támogatással jelenne meg a piacon. Az egyetlen eltérés a chip tekintetében lesz, a teljesítményt ugyanis itt már az Exynos 980 chip biztosítaná, amely a megfelelő támogatással egészül ki. Ezzel tovább bővül a mainstream kategóriás 5G-telefonok tábora, miközben maga a szabvány már most gyorsabban terjed, mint annak idején az 4G LTE.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások