Az AMD idei kínálata

Az AMD idei kínálata

2001. január 20. 16:21, Szombat
A nagy processzorgyártó AMD képviselői beszámoltak cégük 2001-es évre vonatkozó legújabb terveiről és elképzeléseiről.

Az AMD természetesen erre az évre is a minél nagyobb piaci részesedés megszerzését tűzte ki céljául. Minél több felhasználót szeretnének rábírni arra, hogy ne a konkurens gyártók processzorait válasszák. A legnagyobb riválisának ebben az évben is az Intel fog számítani. Most pedig következzenek a legújabb AMD tervek. Az első fontos esemény az 1.3GHz frekvenciával működő AMD Athlon processzor bemutatása lesz. Erre még az első negyedévben sor kerül.



A második negyedév már mozgalmasabb lesz a CPU bemutatások tekintetében. Ekkor kerülnek piacra az 1.4 és 1.5GHz-es Athlon processzorok. Ezeknél a chipeknél nemcsak a magasabb órajel jelenti az újdonságot, hanem az is, hogy már a Palomino processzormagot fogják tartalmazni. Viszont egyes hírek szerint a Palomino magot csak az 1.5GHz-es és az e feletti órajellel működő processzorokban alkalmazza majd a cég. Az AMD ismét megerősítette, hogy a Palomino egyben kisebb chipméretet és alacsonyabb fogyasztást is jelent. Ezenkívül a továbbfejlesztett architektúrának köszönhetően a teljesítmény is nőni fog. Főleg az elágazás előrejelző egységben lesznek pozitív változások.

A második félévre vonatkozó AMD elképzelések szerint a processzorok órajelének gyors emelkedése valamelyest lelassul. Ebben az időszakban az Athlon processzorcsalád mindössze az 1.7GHz-es modellel fog gyarapodni. Mindez annyit jelent, hogy ebben az évben még nem jelenik meg a 2GHz-es Athlon CPU. Itt kell megjegyezni, hogy az Intel a harmadik negyedévben tervezi bemutatni a 2GHz-es Pentium 4 processzorát. Ami az olcsóbb Duron CPU-kat illeti a 900MHz-es változat a második negyedévben, míg az 1GHz-s változat a harmadik negyedévben fog megjelenni.



A processzorok esetében mindig fontos kérdés, hogy azok milyen gyártási technológiával készülnek. Ezen a téren ebben az évben sajnos nem várható komolyabb előrelépés, legalábbis ami az AMD-t illeti. Ennek az az oka, hogy a cég továbbra is 0.18 mikronos eljárásokat fog alkalmazni. A 0.13 mikronos gyártási technológia bevezetése legjobb esetben is csak az év vége felé várható.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások