Hamarosan befut az USB4

Hamarosan befut az USB4

2020. november 12. 16:18, Csütörtök
Komoly előnyöket kínál a negyedik generáció, amely némi késéssel jelenik majd meg.

Az USB 4.0 felbukkanását már a tavasz folyamán, a pandémia első hullámának kellős közepén beharangoztuk, azóta azonban nem sok konkrétumot láthattunk ezen a területen. Az Apple a napokban az M1-chip kapcsán jelezte a támogatás megjelenését, az Intel részéről a Tiger Lake laptopok esetében várhatjuk ugyanezt, vagyis nem vagyunk messze a debütálástól, így érdemes végigfutni a főbb előnyök listáján.

Egy gyors összefoglalóra támaszkodhatunk, amely szintén a napokban jelent meg a világhálón, kiemelve a fontosabb tudnivalókat. A Thunderbolt 3.0 opcionális kompatibilitása mellett fontos előny lesz a nagyobb, akár 40 Gbps-os adatátviteli sebesség, a DisplayPort 2.0 támogatása, valamint a videó- és az adattovábbítás optimalizálása, ami azt jelenti, hogy egyszerre mindkét folyamatot hatékony módon bonyolíthatjuk majd le ugyanazon kábelen. A csatlakozók terén a Type-C egységes alkalmazására számíthatunk, itt már valószínűleg nem lesznek régebbi Type-A példányok a piacon, bár az átviteli sebesség terén 3 eltérő plafont alkalmaznak majd, egyes készülékek ugyanis 40 helyett csak 20, vagy 10 Gbps-os iramot támogatnának.

Ami a USB Power Delivery (PD) támogatását illeti, ez szintén egységesen elérhető lesz, ami annak köszönhető, hogy minden USB4-készüléknek és kábelnek meg kell majd felelnie ezen követelménynek – az elméleti plafon ezen a területen 100 watt lesz, bár nyilván számos töltő nem éri majd el ezt a szintet. A visszafelé való kompatibilitás sem hiányzik a felsorolásból, az USB 2 és USB 3 nem kerül a süllyesztőbe, természetesen az átviteli sebesség is ennek megfelelően alakul majd, ami az alkalmazott kábelekre is vonatkozik. A gyártási költség magasabb lesz, mint az USB 3.2 esetében, bár ez a Thunderbolt 3.0 ára alatt maradhat, a megjelenést követően pedig az ilyenkor természetes csökkenés is megindulhat.

A hivatalos név ezúttal nem tartalmaz szóközt, az USB4 esetében ugyanis szeretnék a hangsúlyt áthelyezni a verziószámról a névre – jelenleg nem tervezik a kisebb módosításokat, vagyis nem számíthatunk a 4.1-es vagy 4.2-es verziókra. A megjelenés az év végén, illetve 2021 elején esedékes, onnantól kezdve bukkannak majd fel a szabványt támogató megoldások.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások