Kedvezően alakul az LCD piac

Kedvezően alakul az LCD piac

2001. január 26. 00:17, Péntek
Az előrejelzések szerint a lapos LCD monitorok piacán a következő időszakban kedvező változások várhatók, amelyek az árak csökkenéséhez is vezetnek majd.

Szakértők szerint az elkövetkezendő hat hónapban az LCD monitorgyártók egyre nagyobb mennyiségben tudnak majd szállítani. Ez elsősorban a gyártókapacitások bővítésének köszönhető. Ezzel szemben jelenleg a kereslet az LCD termékek iránt nem túl nagy. A nagy kínálat és a kis kereslet pedig várhatóan egyre alacsonyabb árakat eredményez majd. Legalábbis erre a megállapításra jutott a DisplaySearch kutatóintézet.

A vásárlók szinte kivétel nélkül szeretnének lapos kijelzőt használni, de ezek jelenleg annyival drágábbak a hagyományos CRT (cathode-ray tube) monitoroknál, hogy nem hajlandók, vagy nem tudnak ennyi pénzt ráfordítani. A szakérték abban reménykednek, hogy még ebben az évben a jelenleg még átlagosan 850 dollárba kerülő, 15 colos LCD monitorok ára 500 dollár környékére fog lecsökkenni. A jelenleg 1300 dollár körül megvásárolható 17 colos kijelzők pedig az év közepére talán 1200 dollárért már beszerezhetők lesznek.

1999-ig jobbára a notebookokhoz készültek LCD monitorok. Aztán egyre inkább megnőtt a kereslet az asztali és kézi számítógépekhez, valamint a mobiltelefonokhoz készülő kijelzők iránt. A Displaysearch szerint 2000 utolsó negyedévében az LCD-k 63 százaléka készült notebookokhoz, míg 23 százalék asztali számítógépekhez. A maradékon a különböző kézi számítógépek, mobiltelefonok és egyéb eszközök osztoztak.

Az előrejelzések szerint továbbra is egyre kevesebb passzív mátrix kijelzőt fognak szállítani a cégek. A passzív mátrix LCD-k régebbi technológiával készülnek, és a megjelenítés minősége is rosszabb, mint a legmodernebb aktív mátrix monitoroké, ugyanakkor olcsóbb az előállításuk. 2000 negyedik negyedévében a notebookokhoz készülő LCD kijelzők mintegy 91 százaléka már aktív mátrix technológiával készült.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások