Az Európai Bizottsághoz fordult a Fortnite fejlesztője

Az Európai Bizottsághoz fordult a Fortnite fejlesztője

2021. február 19. 10:33, Péntek
Az Apple szolgáltatásaival kapcsolatban már zajlik két vizsgálat.

Az Epic Games kartellügyi keresetet nyújtott be az Apple ellen az Európai Bizottsághoz. Tim Sweeney, a cég vezetője kiemelte, hogy ebben az ügyben a mobilplatformok jövőjéről van szó és nem fogják tétlenül végignézni, ahogy a kaliforniai konszern kihasználja a platformdominanciáját annak meghatározására, hogy miként kell kinézniük a digitális térben az egységes piaci feltételeknek. Az Apple a hírre úgy reagált, hogy az Epic Games egyike az App Store legsikeresebb fejlesztőinek és tisztességtelenül viselkedett.

A vita hátterében az áll, hogy az Apple minden a programboltjában keletkező bevétel 30 százalékára igényt tart. Az iPhone és az iPad készülékeken is csak az alkalmazásbolt használható. Amennyiben a szoftverkészítők vagy a digitális szolgáltatásokat nyújtók értékesíteni akarják a rendszerben a termékeiket, akkor ahhoz a társaság fizetési rendszerét kell használniuk és meg kell fizetniük a vonatkozó díjakat.

Az Epic Games azzal érvelt e gyakorlat ellen, hogy a hozott szabályokkal az Apple akadályozza a szabad versenyt, egyúttal nem csupán megkárosítja, hanem teljesen el is lehetetleníti a programfejlesztőket és a fizetési szolgáltatásokat nyújtó vállalkozásokat, ezáltal pedig megsérti az európai uniós piaci versenyjogot.

Ahogy Ashwin van Rooijen, a Clifford Chance Ügyvédi Iroda jogásza és egyben az Epic Games ügyvédje megfogalmazta: az Apple az iOS-eszközök ajtónállója és dönti el, hogy melyik fejlesztői telepítheti fel az alkalmazásait ezekre a készülékekre és melyik nem. A vállalat ráadásul a szoftvereken belüli vásárlások területén is monopolhelyzetben van. A Mac számítógépeken működő App Store rendszerében ugyanakkor az Epic Games a saját fizetési rendszerét alkalmazhatja.

Az Apple korábban már tett engedményeket - többek között az Epic Games nyomására, így azoknak a piaci szereplőknek, amelyeknek a mobil App Store rendszerében keletkező éves bevételük kevesebb, mint egymillió dollár, csupán a befolyó összeg 15 és nem 30 százalékát kell fizetniük.

Az iPhone és iPad készülékeken lévő jelenlegi Epic-blokkolás előtt a cégnek több mint 116 millió regisztrált Fortnite-felhasználója volt, a naponta aktív játékosok száma azóta több mint 60 százalékkal csökkent.

Tavaly júniusban az Európai Bizottság jelezte, hogy vizsgálati eljárásokat indított az Apple App Store és az Apple Pay ügyében. Majd több cég is jelentkezett, amelyek kifogásolták az Apple által alkalmazott gyakorlatot. Köztük volt a Basecamp, az Epic Games; a Tinder, az OKCupid és a Match.com mögött lévő Match Group, illetve a Spotify. Az Apple később visszahívta a macOS platformról a Fortnite: Save the World játékot.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások