A bitcoin mellé jön a britcoin

A bitcoin mellé jön a britcoin

2021. április 21. 10:00, Szerda
Nagy-Britannia digitális jegybankpénzt vezetne be.

Az Európai Unióból kilépett szigetország kormánya nevében Rishi Sunak pénzügyminiszter jelentette be a UK FinTech Week nevű pénzügyi konferencián, hogy megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy kiadják az angol font digitális változatát. Ebből a célból létrehozták a Central Bank Digital Currency Taskforce nevű munkacsoportot, amelyben a pénzügyminisztérium és a brit nemzeti bank munkatársai kapnak szerepet. A testület feladata lesz, hogy tanulmányozza azt, hogy miként lehet megvalósítani a "Britcoint", ahogy a virtuális fizetőeszközt később egy Twitter-bejegyzésében nevezte.

A Bank of England azzal indokolta az elképzelést, hogy egy saját digitális jegybankpénzt mind a brit háztartások, mind a szigetországi vállalatok használhatnak majd. Sunak ugyanakkor hozzátette, hogy az új valuta nem fogja felváltani a készpénzt, hanem csupán kiegészíti majd azt.

Andrew Bailey, a pénzintézet vezetője korábban azt mondta, hogy a bitcoin, amely jelenleg a legismertebb kriptovaluta, nem stabil és nem hatékony módja a tranzakciók lebonyolításának, emiatt nem alkalmas arra, hogy valutaként szóba jöhessen a befektetők számára.

Fontos, hogy eddig sem a brit kormány, sem a jegybank nem hozott döntést az ügyben. Szakértők szerint a jegybankok által támogatott devizák esetében a felhasználók és a társaságok is közvetlenül a nemzeti pénzintézetnél kaphatnak egy külön folyószámlát.

Listázás a fórumban