Szorul a hurok az Apple alkalmazásboltja körül

Szorul a hurok az Apple alkalmazásboltja körül

2021. június 28. 07:31, Hétfő
Az alakuló új EU szabályozáson túl Franciaország és Németország is meg akarja büntetni a céget.

Az Európai Unió két csomag segítségével akarja megtörni az internetes gigászok hatalmát. A jogszabályok egyike már tavaly szeptemberben ismertté vált, ez a digitális szolgáltatásokra vonatkozó törvény (DSA), míg a másik a digitális piaci törvény (DMA). Az utóbbi célja az lesz, hogy a platformok üzemeltetőinek megtiltsa bizonyos üzleti gyakorlatok alkalmazását. Ezért készítettek el egy feketelistát, amelyben az szerepel, hogy egy keresőt működtető cég a keresési eredmények között nem helyezheti el előnyösebb helyzetben a saját ajánlatait vagy hogy egy okostelefon-gyártó nem kötheti magához az alkalmazásfejlesztőket és nem tilthatja meg nekik, hogy más szoftverboltokban is elérhetővé tegyék a termékeiket.

A német Szövetségi Versenyhivatal a gyártó piaci pozícióját tanulmányozza. A hivatal mindenekelőtt arra kíváncsi, hogy milyen az Apple piaci jelentőségének az értékelése annak figyelembevételével, hogy az óriáscég ökorendszere számos területen átnyúlik. Andreas Mundt, az intézmény elnöke kijelentette, hogy meg fogják vizsgálni azt, hogy az Apple hogyan épített az iPhone készülékek és az iOS mobil operációs rendszer köré egy olyan digitális ökorendszert, amely számos piacot érint. Meg akarják határozni az Apple piaci helyzetét annak figyelembevételével, hogy táblagépeket, számítógépeket, fejhallgatókat és okosórákat is készít, továbbá számos szolgáltatást üzemeltet.

Franciaországban a társaság alkalmazásboltjának a működését vizsgálják. A Reuters írta meg, hogy a párizsi kereskedelmi bíróság kijelölte az első tárgyalási napot abban az ügyben, amelyben az Apple az alperes. Az eljárás során a testület arra keresi a választ, hogy az óriáscég valóban tisztességtelen üzleti praktikákat alkalmaz-e azért, hogy megőrizze a piaci hatalmát. A fő kérdés várhatóan annak eldöntése lesz, hogy mennyire tekinthető jogszerűnek az Apple App Store működése.

Az egyik oldalon a fejlesztők vannak, akik szerint az amerikai társaság visszaél a piaci pozíciójával és lehetetlenné teszi a neki nem tetsző személyek vagy vállalatok számára az iOS platformhoz való hozzáférést. A felperesek ugyanakkor nem a fejlesztők lesznek, hanem a francia pénzügyminisztérium. Ezzel szemben az Apple azzal érvel, hogy a szoftverboltjában alkalmazott szigorú szabályokra azért van szükség, mert csak így garantálható a felhasználók biztonsága és magánélete. Az új eljárás során az első meghallgatásra szeptember 13-án kerül majd sor. Még, ha az Apple veszít is, akkor sem lehet arra számítani, hogy komoly pénzbüntetést kaphat, arra viszont igen, hogy megpróbálják rákényszeríteni a vitatott üzleti gyakorlata megváltoztatására. Az ügy ugyanakkor akár éveken át is elhúzódhat.

Az Apple mindenképpen meg akarja védeni az üzleti modelljét. Helyzetértékelésükben féltik a felhasználóik biztonságát és - kimondatlanul - a nyereséges üzleti modelljüket. A társaság első érve a biztonságról szól. Az Apple rámutatott, hogy megvizsgál minden programot, amely az App Store rendszerébe kerül. Ezt a feladatot egy 500 szakértőből álló csapat végzi. Tavaly közel egymillió problémás alkalmazást és ugyanennyi frissítést távolítottak el. Többnyire kéretlen reklámtevékenység, a magánszféra megsértése, rejtett és bűncselekmények elkövetésére alkalmas funkciók álltak a háttérben. Amennyiben megszűnik az App Store kizárólagossága, akkor ezt a biztonságot nem lehet majd garantálni.

A második érv a piaci versenyre vonatkozott. Már létezik egy nyitott mobil operációs rendszer, az Android. A Google lehetővé teszi a Samsungnak, hogy saját szoftverboltot üzemeltessen az androidos készülékein és az Amazon is rendelkezik egy hasonló platformmal. Az Apple szerint a felhasználóknak lehetővé kell tenni, hogy választani tudjanak a nyitott Android és a védett iOS között. Az Európai Unió viszont azzal érvel, hogy a felhasználókra kellene hagyni annak eldöntését, hogy kire bízzák a mobiltelefonjaik biztonságát.

Az App Store működését továbbá vizsgálják Hollandiában és Nagy-Britanniában is. Az Apple közölte, hogy nagyon örül annak, hogy egy nyitott párbeszéd keretében tisztázhatja a felmerült kérdéseket. és büszke arra, hogy az innováció és a munkahelyek motorja lehet.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások