Gyengébb chipeket vonultat vissza az Intel

Gyengébb chipeket vonultat vissza az Intel

2021. július 8. 23:45, Csütörtök
A jelenlegi generáció egyes képviselői is gyorsan távoznak, ez meglepetést jelent.

Az Intel háza táján megjelenő bejelentésekről és a vállalat kapcsán felbukkanó új hírekről mi is folyamatosan beszámolunk, néhány héttel ezelőtt például arról írtunk, hogy várhatóan együtt jön majd a Windows 11 és az Alder Lake, amit később a Microsoft új operációs rendszerének előzetes bemutatása követett a sorban. Az Intel most érdekes részleteket közölt chipjei visszavonultatásáról, amivel meglepetést okoztak.

A gyártó közzétette a szokásos Product Change Notification értesítőjét, amelyben ezúttal is a közeljövőben visszavonultatott chipeket sorolják fel. A most megjelent példányban a 10. generáció több képviselőjét említik meg, de megjelenik ezek mellett a jelenlegi, vagyis 11. generáció két tagja is, ami azt jelenti, hogy a nemrég bemutatott típusok hamarosan távoznak a piacról. Egészen pontosan a sorozatgyártás leállításáról van szó, vagyis ezen processzorokat még egy rövidebb ideig ezt követően is beszerezhetjük majd, viszont a gyártás leállítása azt jelzi, hogy a kapacitás egy jelentős részét az újabb (és remélhetőleg népszerűbb) változatok felé mozgatják el. Tekintettel arra, hogy a felsorolásban a Comet Lake-U, az Ice Lake-U, valamint a Lakefield tagjait találjuk meg, a lépés most az alacsonyabb fogyasztású, szerényebb teljesítményű példányokat illeti, ez tehát nem az abszolút csúcskategóriára vonatkozik.

A helyzetet egyértelművé teszi, hogy a legtöbb típus az U-osztályba tartozik, de felbukkan itt többek között a Core i7-1065G7 is, amely szintén laptopokban teljesít szolgálatot, a maga integrált grafikus vezérlőjével. Az igazi meglepetést azonban a Core i5-L16G7 és a Core i3-L13G4 jelenléte okozza, ugyanis ezen két példány már a 11. generáció tagjaként jelent meg, ráadásul nem is olyan régen, hibrid összeállítással – a Foveros-technológia és a 10 nanométeres Tremont-architektúra alkalmazása mellett az 1 erősebb, valamint 4 gyengébb processzormag társítása érdemel említést, amivel megelőzték az Alder Lake néven futó generációt, annak legfőbb újítását. A lépés valószínű oka, hogy az eredeti célpontként kezelt Surface Neo piacra dobását a Microsoft még májusban törölte, így ezen chipekre sem volt igazán igény.

A sorozatgyártást az említett típusoknál jövő áprilisban állítják le, ezzel a Lakefield-sorozat tagjai alig egy évig lesznek majd jelen.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások