Bemutatkozott a Windows 11

Bemutatkozott a Windows 11

2021. június 25. 09:35, Péntek
Az új kinézet mellé az androidos alkalmazások támogatása társul.

Nem is olyan rég számoltunk be arról, hogy az Intel új chipjei együtt érkezhetnek majd a friss Windows operációs rendszerrel, ezt akkor sokan kétségbe vonták. A Microsoft most maga részletezte a következő verzió főbb újításait, ezzel a Windows 11 létezése immár hivatalos.

A cég saját oldalán vehetjük szemügyre a főbb változásokat, amelyek egy meglehetősen hosszú listán helyezkednek el. A legszembetűnőbb eltérés a kinézet, amely valóban jelentős mértékben módosul, ezzel kapcsolatban rögtön feltűnik, hogy a tálcán elhelyezett ikonok ezúttal középen bukkannak fel, az innen nyíló ablakok pedig némileg elválnak a vízszintes sávtól. Az Action Center saját ablakában szétválnak az értesítők és a gyors műveletek, eközben viszont kényelmesebbé válik az érintőképernyők kezelése (további mozdulatok integrálásával), javul a virtuális asztalok és a multitaszk támogatása, megjelenik a Teams mélyebb integrációja, a frissítések kisebbek lesznek, a Direct Storage révén pedig gyorsulnak a játékok. A Microsoft Store kínálatában megjelennek az androidos appok, az első körben ezt az Amazon boltja és az Intel Bridge technológia segítségével valósítják meg, így kérdéses, hogy mi lesz az AMD chipjeivel ellátott PC-kel.


A hardveres követelmények részletes listáján a webkamera kötelezővé tétele is megtalálható, legalábbis a laptopok és a táblák esetében, amely 2023-tól jelenik meg. Az S Mode alkalmazása esetén kizárólag a Microsoft Store felületén letöltött appok lesznek futtathatók, eközben a Cortana már eltűnik a tálcáról, az Internet Explorer letiltva marad meg a rendszeren belül, a Start Menu (egyelőre) nem támogatja a mappákat és az átméretezést, a Wallet, a Tablet Mode, a Timeline és a Math Input Panel távozik a rendszerből, míg a Snipping Tool jelentősen módosul, az eddig a Snip & Sketch néven futó app funkcióinak átvételével. A Skype helyett a Teams bukkan fel a listában, de emellett szintén a kukába kerül a 3D Viewer, a OneNote for Windows 10, illetve a Paint 3D.

Az első körben az Insider-tagok próbálhatják majd ki az új verziót, amely az év végén, az ünnepi szezonban válik majd mindenki számára elérhetővé – a regisztrált Windows 10-szoftvert használók számára ingyenes frissítésként.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások