Kilépési hullámot tapasztal az Apple

Kilépési hullámot tapasztal az Apple

2021. augusztus 16. 22:57, Hétfő
A cégnek egyre több dolgozó fordít hátat.

A szakemberek arra a szokatlan jelenségre figyeltek fel, hogy az Apple-t egyre több munkatárs hagyja ott. A dolog már önmagában is meglepő, mert napjainkban még mindig nagyon sok fiatalnak az az álma, hogy az óriáscégnél dolgozzon. A Cupertinóban lévő új központ nem csupán munkahely, hanem gyakorlatilag egy mítosz. Azonban az, aki már legalább egy alkalommal bent volt az épületben, az kénytelen megállapítani, hogy a kívülről látható imázs és a mindennapok robotja eléggé különböznek egymástól.

Mark Gurman, a társaság ügyeit jól ismerő újságíró arról számolt be, hogy rendkívül nagy számú munkavállaló hagyta ott az Apple-t az elmúlt időszakban. Különösen az iCloud, a mesterséges intelligencia és a Health csoportok tagjai intenek búcsút a munkájuknak. Az indok többnyire a hiányzó optimizmus és az Apple azon stratégiája, amellyel szeretné az irodájukba visszacsábítani a foglalkoztatottakat.

A távozók között ugyanakkor nem csak egyszerű dolgozók vannak, hanem Emily Fox, a Health csapat mesterséges intelligencia kutatási vezetője és Ruslan Meshenberg, az iCloud csoport első embere, akinek ráadásul az új munkahelye a Google lett. Deirdre O'Brien, az Apple kiskereskedelemért és emberekért felelős alelnöke kiemelte, hogy hiszik, hogy a személyes közös munkának nagy jelentősége van a kultúrájuk és a jövőjük szempontjából. Az elmúlt esztendőkben megvalósított termékek és szolgáltatások azon a több éven át tartó munkán alapultak, amelyben mindannyian személyesen vettek részt. A menedzser ezzel érvelt az irodákba való visszatérés fontossága mellett.

Június elején az Apple munkatársainak egy része már jelezte, hogy nem akar visszatérni az irodáiba. A vállalat vezetőinek döntése alapján szeptembertől minden munkavállalónak minden héten legalább 3 napot az irodájában kellene töltenie, azonban az érintettek egy része sokkal rugalmasabb jövőbeli munkavégzést szeretne. Júliusban egy belső felmérésben a kaliforniai konszernnél foglalkoztatottak 90 százaléka nyilatkozta azt, hogy tartósan szeretne otthonról tevékenykedni. Nemrég Tim Cook, az Apple vezetője azt mondta, hogy egyelőre kivárnak az irodákba való visszaköltözéssel kapcsolatban és figyelik a helyzetet, s csak akkor döntenek, ha szükséges.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások