A RISC-V iránt érdeklődik az Apple

A RISC-V iránt érdeklődik az Apple

2021. szeptember 7. 09:03, Kedd
Az ARM által kifejlesztett magokat válthatják ezzel le, ehhez azonban idő kell.

Alig néhány nappal ezelőtt írtunk arról, hogy a területen korábban szintén jelenlévő Imagination saját chippel készül, ezzel pedig visszatérnek a központi processzorok szegmensébe. A jelek szerint az Apple is érdeklődik az architektúra iránt, ebben azonban eltérő szempontok játszanak fontos szerepet.

Az amerikai cég saját hivatalos oldalán tette közzé az álláshirdetést, amelyben olyan programozót keresnek, aki jelentős tapasztalattal rendelkezik a RISC-V nagy teljesítményű alkalmazása terén. Az új munkatársa(ka)t a cég Numerics Group (VaNG) névre keresztelt divíziója szeretné felvenni, ők számos eltérő beágyazott alrendszer integrálásáért felelősek, az iOS, a macOS, a watchOS, valamint a tvOS alatt. Az új csatlakozóknak a RISC-V Instruction Set Architecture (ISA) és az Arm Neon vector ISA terén kell kompetensnek bizonyulniuk, bár azt egyelőre még nem tudjuk, hogy a cég pontosan milyen megoldásokat szeretne ilyen módon előállítani. Az a leírásból kiderül, hogy már jelenleg is zajlik a munka ezen a téren, viszont a célt illetően kénytelenek vagyunk külsős találgatásokra hagyatkozni.

Előfordulhat, hogy a házon belül meghatározott célkitűzés a számos eltérő termékben, így a hordozható kütyük mellett a különböző kontrollerekben is alkalmazott ARM-magok leváltása, ezeket cserélnék tehát le a fenti architektúrára épülő saját példányokkal. Komoly potenciális előnyként jelenik itt meg, hogy ezzel elkerülhetővé válik a várhatóan tovább emelkedő licencdíjak megfizetése, ennek kötelezettsége, ahogy arra többek között a Western Digital évekkel ezelőtti húzása ad jó példát – utóbbi cég saját háttértárolói kapcsán határozta el magát egy hasonló lépésre. Ehhez persze a szükséges szoftver kialakítására is szükség van, az állást betöltő egyén(ek) pedig elsősorban a gépi tanulás, a képalkotási algoritmusok, valamint a videófeldolgozás terén jelenleg is zajló munkát támogatná(k), annak érdekében, hogy energiahatékony, nagy teljesítményt biztosító módon valósuljon meg ezek implementálása, a hardver és a szoftver szorosabb integrálása révén.

Az első körben várhatóan az alacsony étvágyú, szerényebb megoldásokat mutatják majd be, ezt követik majd idővel a nagyobb teljesítményű változatok.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások