Értéktelen a bitcoin?

Értéktelen a bitcoin?

2021. október 13. 23:23, Szerda
A kriptovaluta lehet bármennyire sikeres, a megítélése még mindig erősen vitatott a bankszektorban.

Jamie Dimon, a JPMorgan Chase vezérigazgatója. A pénzintézet az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb és a világ harmadik legnagyobb, tőzsdén is bejegyzett bankja. A menedzser egy pénzügyi rendezvényen vett részt és a Bloomberg hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy a bitcoint teljesen értéktelennek tartja. Hozzátette mindazonáltal, hogy ez csak az ő véleménye a kérdésben, és a dohányzást ugyanígy elítéli. Ügyfeleik felnőtt emberek, akik ha akarnak, kereskedhetnek a kriptopénzzel, de a JPMorgan nem fektet ebbe az eszközbe.

Az üzletember véleménye nem csupán a betöltött pozíciója miatt érdekes, hanem azért is, mert a JPMorgan Chase lehetővé teszi az ügyfelei számára, hogy beruházzanak a virtuális fizetőeszközbe - például egy befektetési alapon keresztül. Dimon ezzel kapcsolatban is kifejtette az álláspontját. Amint elmondta, az ügyfeleknek nem tudnak biztonságot kínálni a bitcoin esetében, de legális és tiszta módon lehetővé tehetik a számukra a digitális pénzhez való hozzáférést. Kiemelte, hogy támogatja a blokklánc technológia alapján működő digitális pénzeket, főként az állami hátterű, a dollárhoz kötött stabil coinokat.

A menedzser ugyanakkor nem csak a bitcoin értékét vonta kétségbe, hanem az egyik legfontosabb jellemzőjét is. A kriptovalutát úgy alkották meg, hogy legfeljebb 21 millió bitcoin termelhető. Ez biztosítja a virtuális fizetőeszköz stabilitását és növeli az iránta való keresletet, ezzel párhuzamosan pedig hajtja felfelé az árát. Amennyiben a 21 millió bitcoint megtermelték, akkor már nem lehet készíteni utánpótlást, hanem csak a meglévő készlet adható el drágábban. A JPMorgan Chase első embere évek óta a bitcoin ellen érvel és azzal számol, hogy az Amerikai Egyesült Államokban hamarosan korlátozni fogják a digitális pénzeket. Ahogy fogalmazott, az ezzel foglalkozó döntéshozók a végletekig szabályozzák majd a kriptovalutákat.

Stefan Hofrichter, az Allianz Global Investors csoport globális gazdasági és stratégiai területének vezetője 2016 óta tagja az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) közgazdász tanácsadó testületének. A szakember már 2018-ban felhívta a figyelmet arra, hogy a bitcoin-lufi kidurranása csak idő kérdése, mert a virtuális fizetőeszköznek nincs valódi értéke és amint a likviditás visszaesik, máris jön a katasztrófa. A véleménye azóta sem változott.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások