Megbénítja az európai cégeket a digitális szuverenitás hiánya

Megbénítja az európai cégeket a digitális szuverenitás hiánya

2021. november 11. 22:53, Csütörtök
A kontinensnek muszáj függetlenednie az amerikai és más szolgáltatásoktól.

Európai digitális szuverenitásának a kérdését már 2019 szeptemberében felvetette Eric Xu, a Huawei vezetője és tavaly augusztusban ugyanezt tette Paul-Bernhard Kallen, a Burda kiadó első embere. Az Európai Gazdaságkutató Központ (ZEW) által készített felmérésből kiderült, hogy Európában nem beszélhetünk digitális önrendelkezésről, ez pedig a helyi és az európai gazdaság jövőbeli cselekvőképességét, valamint innovációs és versenyképességét veszélyezteti. Például Németországban a helyi vállalatok több mint 80 százaléka függ technológiai szempontból a nem európai szolgáltatóktól és partnerektől.

A cégek által említett leggyakoribb probléma, hogy az adott terméknek vagy ajánlatnak nincs megfelelő európai uniós alternatívája. Egyetértés volt abban is, hogy a digitális szuverenitás akkor biztosítható, ha a megfelelő technológiákhoz és adatokhoz való hozzáférés biztosított legyen. Ehhez ugyanakkor az kell, hogy az érintett megoldásokat az adott országban fejlesszék ki, mert ott a hozzáférés akár krízishelyzetben is biztosítva van. Egyetlen piaci szereplő sem akar teljes függetlenséget minden technológiai területen, sokkal inkább azt szeretnék, hogy különböző hardverek, szoftverek, szolgáltatások és kompetenciák közül választhassanak.

A megkérdezett társaságok több mint 80 százaléka mondta azt, hogy technológiailag függőnek érzi magát a nem európai szolgáltatóktól vagy partnerektől. A nagyvállalatok tendenciózusan jobban függőnek érzik magukat az Európán kívüli partnereiktől, viszont a helyzetüket jelentős mértékben megkönnyíti, hogy rugalmasabban válthatnak szolgáltatókat. Csupán a válaszolók körülbelül egynegyede tervezte azonban azt, hogy intézkedéseket tesz a függősége csökkentésére. Ennek oka a helyi alternatívák hiánya mellett a nyílt forráskódú megoldásokkal kapcsolatban hiányzó tudás és tapasztalat.

Ezen a területen a gazdaságnak és a politikának össze kell dolgoznia. A kontinensnek a meglévő erősségeire kell építenie és különösen a kulcsfontosságú technológiákba (kvantumszámítógépek, mesterséges intelligencia, IT-biztonság stb.) kell befektetnie. Ezért is lenne fontos az olyan projektek megvalósítása, mint a Magyarország által is támogatott európai adatfelhő, a GAIA-X. Ki kell építeni a digitális kompetenciákat ahhoz, hogy Európa digitálisan szuverén módon cselekedhessen.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások