Terroristák az Interneten

Terroristák az Interneten

2001. február 26. 23:20, Hétfő
A mindennapok során gyakran áldjuk az Internetet a rengeteg jó tulajdonsága miatt. Sajnos ezeket a kiemelkedő tulajdonságokat, a gyorsaságot, a biztonságosságot és a globális hozzáférést a nemzetközi szinten működő terroristák is ki tudják használni, így egy-egy akciót sokkal könnyebb megszervezni, mint eddig valaha.

"Az Internet és az e-mail tökéletes kommunikációs csatornát biztosít ezeknek a csoportoknak, akik kapcsolatba léphetnek egymással, hirdethetik nézeteiket, megszervezhetik a támadásokat." - mondta az iDefense védelmi igazgatója, Ben Venzke.

Az amerikai terroristaellenes szervezetek szerint a terroristák kódolt üzeneteket váltanak egymással az Interneten keresztül, olyan, széles körben használt, ismert kikötők segítségével, melyek tulajdonosai nem is tudják, hogy egy-egy ártatlannak tűnő üzenet mit is rejt valójában.

A kormány és az Internetes biztonságtechnológiai vállalkozások mindent megtesznek, hogy lépést tartsanak a szélsőséges csoportokkal, de mivel a terroristák kezében a legújabb technológiák vannak, egyre nehezebb a dolguk.

"A terroristák leginkább a propaganda végett és kommunikációs célokra használják az Internetet. A hálózat egy életképes, biztonságos csatorna." - mondta Matthew Devost, a Terrorism Research Center igazgatója.

A WEB segítségével nemcsak az Internet-szolgáltatók, kikötők ellen szervezhetők meg támadások, hanem az energiaellátás, a szállítmányozás, és más kritikus területek megbénítása érdekében is, mely rendszerek az Internetre kapcsolódva, függnek a hálózattól.

A terroristák célja persze nem az, hogy elpusztítsák a dolgukat megkönnyítő Internetet. Érdekük, hogy fenntartsák a hálózatot.

"Mi a Webet egyfajta terrorista-támogató eszközként látjuk, ami biztosítja a titkos kommunikáció lehetőségét. Az üzenet bárhonnan elküldhető és bárhol átvehető, hiszen az Internet mindenütt jelen van. Az Internet az etalon, a kommunikációs eszközök legjobbika. Ezért hát a terroristák nem akarják a Webet bántani, inkább olyan Internetes cégeket választanak célpontul, melyek együttműködnek az ellenséggel." - mondta Jerry Freese.

Hiányos törvények
A bűnüldözők tisztában vannak a terrorizmus jelenségével, mégsem figyelhetik a kikötőket.

"Akár mennyire ijesztő az emberek számára, hogy kedvenc kikötőiket esetleg terroristák használják, a hatóságoknak nincs joga gátolni őket tevékenységükben. Ez a szólásszabadság." - mondta Steve Berry, az FBI National Infrastructure Protection Center szóvivője.

A bűnüldöző szerveket nemcsak a törvények akadályozzák, földrajzi problémák is adódnak. Az Interneten keresztül bárhonnan elérhető egy adott ország adott szervezete. A határnélküliség megadatik a bűnözőknek, a hatóságoknak viszont egyezkedniük kell az országokkal, nem is beszélve arról, hogy gyakran lehetetlen kikövetkeztetni a támadás kiindulópontját.

Digitális ellentámadás
A biztonsági szakemberek saját bevallásuk szerint egyre jobb eredményeket érnek el a terrorista kommunikációs csatornák lehallgatása terén.

"Egyelőre igen nehéz megállapítani, hogy honnan származik egy ilyen üzenet, és mi a célja. Az információcsere kulcsfontosságú. Lehet rengeteg tudás a birtokunkban, ha nem tudjuk megosztani, nem ér semmit. A kormány jelenleg azon dolgozik, hogy összefogja a privát és az állami szervezetek által begyűjtött adatokat, hogy megszervezze az ellentámadást." - mondta Jerry Freese.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások