Egyre valószínűbb az Apple töltő­kábelének a betiltása

Egyre valószínűbb az Apple töltő­kábelének a betiltása

2022. április 21. 22:59, Csütörtök
Az Európai Unió egyértelművé tette az álláspontját a kérdésben.

Az Európai Unió azt szeretné, ha a területén csak olyan termékek lennének kaphatók, amelyeket az USB Type-C csatlakozókon keresztül lehet feltölteni. Mindez azt jelenti, hogy az Apple kénytelen lesz vagy kivonulni a kontinensről vagy a készülékeinél nem alkalmazhatja majd a saját Lightning szabványát. Az elképzelés az okostelefonokat, a táblagépeket, a digitális kamerákat, a fejhallgatókat és a játékkonzolokat egyaránt érinti, s várhatóan 2024 közepétől vagy végétől vezetik be.

A kapcsolódó irányelv tervezetét már tavaly szeptemberben bemutatta az Európai Bizottság, most pedig 43 igen és 2 nem szavazat mellett elfogadta az Európai Parlament Belső piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottsága. Sőt, a testület még szigorított is a szövegen, hiszen az előírások a laptopokra, a digitális rádiókra és a nyomtatókra is vonatkozni fognak, továbbá az okosórákra és a fitneszkarkötőkre szintén, ha azok nem túl kis méretűek egy USB Type-C csatlakozóhoz.

A döntést követően hamarosan egyeztetni kezd az Európai Parlament és az Európai Tanács. Amennyiben egyezség születik, akkor az idén hatályba léphet az irányelv és egy 2 éves átmeneti időszakot követően már csak Type USB-C töltőkábeles eszközöket lehet majd értékesíteni az Európai Unió területén.

Az Apple számára túl drága lenne külön Lightning- és Type USB-C csatlakozós modelleket piacra dobnia, ezért minden bizonnyal elengedné a saját szabványát. Valószínű ugyanakkor, hogy a társaság azt az álláspontját hangoztatná, amit a tervezet bemutatásakor az egyik szóvivője, miszerint a döntés inkább akadályozza, mint elősegíti az innovációt.

Az Európai Unió az egységes töltőkkel a felhasználók életét akarja megkönnyíteni és csökkenteni az elektronikai hulladék mennyiségét. A törvényért felelős európai parlamenti képviselő, a máltai szociáldemokrata Alex Agius Saliba, azt mondta, hogy a lépéssel pénzt és évente akár 13 000 tonna elektronikus hulladékot lehet megtakarítani.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások