Terjed az internetfüggőség

Terjed az internetfüggőség

2001. március 16. 05:07, Péntek
Kétségtelen, hogy az elmúlt évek egyik legnagyobb technológiai újdonsága az információs szupersztráda, vagyis az internet volt. Az internetben rejlő lehetőségek száma szinte végtelen, nagyon sok hasznos és haszontalan dologra lehet alkalmazni ezt a világméretű hálózatot. Az internettel kapcsolatos egyik legnagyobb probléma az, hogy a konstruktív tartalmú oldalak mellett az erőszakot hírdető website-ok (pl.: náci, vagy pedofil site-ok) is virágzanak, de legalább ilyen méretű problémát jelent a főleg a fiatalabb korosztályok esetében kialakuló internetfüggőség, vagyis amikor az adott emberkék szinte már képtelenek meglenni a világháló nélkül, és napjaik nagy részét netezéssel töltik el.

Szakértők szerint az internetfüggőséget igenis nagyon komolyan kell venni, és mint egy betegséget kell kezelni, mert ha nem teszünk meg mindent az ilyen betegségben szenvedők kezelésének érdekében, akkor könnyen az öngyilkosságig is eljuthatnak. A legutóbbi világszintű felmérések szerint jelenleg Szingapúrban folyik a legkörültekintőbb internetfüggőség elleni védekezés, hiszen ebben az országban orvosok és pszichológusok százai járják végig az iskolákat és az otthonokat, és elmagyarázzák a gyerekek és a szülők számára is az internetfüggőség veszélyeit.

Az állami- és háziorvosok is elismerik, hogy a tizenévesek körében világszerte egyre nagyobb problémát jelent az internetfüggőség terjedése. Ismét egy szingapúri példát hozva, az ottani kormányzat az elmúlt pár évben évenként 20-30 ilyen esettel találkozott, míg a magánpraxisokban ez az adat már körülbelül évi 50 páciens.

"Az internetfüggőség kialakulása része annak a szerintem nagyon káros folyamatnak, miszerint a mai kisgyermekek körében a hagyományos játékok szerepét egyre jobban átveszik a modern technológiákat felvonultató elektronikus játékok és szórakozási formák. Mindenképpen tennünk kell valamit az internetfüggőség terjedésének meggátolása érdekében." - nyilatkozta John Carr, az NCH Action for Children cég internetes szakértője.

A szingapúri iskolalátogató pszichológusok szerint a fiatalok körében egyre gyakrabban találkoznak az internetfüggőség tüneteivel. Az orvosok szerint egyébként ez a betegség leginkább a drog-, vagy az alkoholfüggőséghez hasonlítható, és a betegek legtöbbje még családtagjaival sem nagyon kíván kommunikálni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások